19-11-2020

Jodiumstatus na zwangerschap laag

Een groep vrouwen heeft zowel tijdens de zwangerschap en tot wel 18 maanden na een zwangerschap een te lage jodiumstatus. Jodium is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind en voor een goede schildklierwerking bij de moeder. Suppletie is mogelijk zinvol.

Jodium is een essentiële stof voor de schildklierwerking en voor een normale groei en ontwikkeling van een kind. Jodiumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere zeevruchten, zeewier, vis, zuivel en eieren. Daarnaast worden sommige voedingsmiddelen verrijkt met jodium, zoals keukenzout en brood. Omdat een steeds grotere groep mensen minder voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan jodium, waaronder vegetariërs, stijgt de kans op een jodiumtekort. De jodiumbehoefte is groter tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding, waardoor er nog makkelijker een tekort kan ontstaan. Noorse onderzoekers hebben gekeken naar het vóórkomen van een jodiumtekort bij zwangere vrouwen en vrouwen die recent een kind hebben gekregen. Daarnaast hebben ze ook de jodiumstatus bij het kind bepaald.

Jodiumstatus kan lang laag blijven

Zwangere vrouwen werden gedurende hun zwangerschap tot 18 maanden na de bevalling gevolgd. Tijdens deze periode werd er vijf keer een urinemonster afgenomen om de jodiumstatus te bepalen. Bovendien werd onder andere bijgehouden of de moeders borstvoeding gaven, hoeveel jodiumrijke voeding ze consumeerden en of een jodiumsupplement gebruikt werd. De jodiumstatus van de kinderen werd bepaald toen de kinderen 18 maanden waren.

De wetenschappers vonden dat een grote groep vrouwen een tekort had aan jodium. Ongeveer 27 procent van de vrouwen had tijdens de zwangerschap een tekort. Het tekort was zes weken na de bevalling het grootst, 38 procent van de vrouwen had toen een tekort. Vrouwen die borstvoeding gaven hadden een groter tekort dan moeders van kinderen die kunstvoeding kregen. Het percentage vrouwen met een jodiumtekort nam gedurende de tijd langzaam af. Na 18 maanden had echter nog 15 procent van de vrouwen een tekort. De kinderen hadden geen jodiumtekort, wat betekent dat de vrouwen hun eigen voorraad aanspreken om het kind van voldoende jodium te voorzien.

De resultaten pleiten voor een betere controle op de jodiuminname rondom de zwangerschap en aanvullende suppletie lijkt voor een groep mensen, zoals vegetariërs, noodzakelijk. Controle op de jodiumstatus wordt extra belangrijk als vrouwen binnen twee jaar na het krijgen van een kind opnieuw zwanger worden.

Bron: Matern Child Nutr. 2020;e13050

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws