08-09-2022

Je bloedgroep beïnvloedt je risico op een beroerte

Mensen met een van de type A-bloedgroepen hebben meer kans op een beroerte vóór de leeftijd van 60 jaar in vergelijking met mensen met andere bloedgroepen, zo hebben onderzoekers ontdekt.

De meest bekende bloedgroepen zijn A en B. Deze komen voor als AB, individueel als A of B, of als O. Binnen deze belangrijke bloedgroepen zijn er subtiele variaties. Nu heeft genomisch onderzoek – het genoom is de complete genetische samenstelling van een organisme, cel of virus – een duidelijke relatie blootgelegd tussen het gen voor de A1-subgroep en een vroege beroerte.

Onderzoekers verzamelden gegevens uit 48 genetische studies, waaronder ongeveer 17.000 mensen met een beroerte en bijna 600.000 zonder. Alle deelnemers waren tussen de 18 en 59 jaar oud.

Een analyse van specifieke soorten bloedgroepgenen liet zien dat mensen van wie het genoom overeenkwam met een variatie van de A-groep een 16 procent hogere kans had op een beroerte vóór de leeftijd van 60, vergeleken met andere bloedgroepen. Voor degenen met een gen voor groep O1 was het risico 12 procent lager.

De onderzoekers merken echter op dat het extra risico op een beroerte bij mensen met type A-bloed klein is, dus er is geen behoefte aan extra waakzaamheid of screening in deze groep.

Een ander belangrijk resultaat uit de studie werd zichtbaar na een vergelijking van mensen die een beroerte hadden vóór de leeftijd van 60 met degenen die een beroerte hadden na de leeftijd van 60.

Hiervoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van ongeveer 9.300 mensen ouder dan 60 jaar die een beroerte hadden gehad en ongeveer 25.000 mensen ouder dan 60 jaar die geen beroerte hadden.

Ze ontdekten dat het verhoogde risico op een beroerte in de type A-bloedgroep onbeduidend werd wanneer mensen ouder dan 60 waren. Dat suggereert dat beroertes die vroeg in het leven plaatsvinden een ander mechanisme hebben dan wanneer dat later gebeurt.

De onderzoekers denken dat een verklaring kan liggen in het feit dat beroertes bij jongere mensen minder snel worden veroorzaakt door een opeenhoping van vetafzettingen in de slagaders (een proces dat atherosclerose wordt genoemd) en waarschijnlijk meer met stolselvorming.

Uit de studie bleek overigens ook dat mensen met bloedgroep B ongeveer 11 procent meer kans hadden op een beroerte ongeacht hun leeftijd.

Bron: neurology.org

Uit dezelfde categorie

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...