04-05-2023

Janneke Wittekoek en het Vrouwenhartcafé

Dr. Janneke Wittekoek is cardioloog en specialist op het gebied van vrouwen en hart- en vaatziekten. [1] Ze is eigenaar van HeartLife Klinieken, waar vrouwen met specifieke (vrouwen)hartproblemen terecht kunnen.

Wittekoek is één van de eerste cardiologen die zich begon in te zetten voor het vrouwenhart. Zo zag ze dat ‘vrouwelijke’ symptomen van een hartinfarct momenteel vaak niet worden herkend, en dat wordt gewacht totdat klassieke (‘mannelijke’) symptomen ontstaan. Het vrouwenhart wordt anders ziek, stelt Wittekoek. Zo schrijft ze in haar nieuwe boek, De hart / hoofd connectie: Hoe een leven in balans voor een gezonder hart zorgt, hoe emotionele stress bij vrouwen voor hartproblemen kan zorgen.

Op maandag 8 mei 2023 om 16:30 uur, organiseert Janneke Wittekoek een bijeenkomst in het “Vrouwenhartcafé” via Facebook-Live. [2] Hier zal zij in gesprek gaan over het hartinfarct: want wat is het precies, wat zijn de risicofactoren, hoe ziet behandeling eruit en hoe zit het met preventie? Voor Medisch Dossier schrijft Wittekoek een artikel in editie 2504 (juni 2023). Hier beschrijft ze onder andere de invloed van stress op hartproblemen, het gebroken hart-syndroom en de kracht van humor.

Bronnen:

1 https://www.heartlife.nl/vrouwenhart/
2 https://www.facebook.com/vrouwenhartcafe/videos/hoe-zit-dat-met-vrouwen-en-hart-maandag-8-mei-1630-tijdens-de-volgende-fb-live-c/233645012677875/

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws