10-01-2019

Jaarlijks 200.000 Amerikanen door medische fouten sterven

Per jaar sterven ongeveer 200.000 Amerikanen als gevolg van een medische fout, en die fouten worden het meest gemaakt door artsen met een burn-out, zo blijkt uit een recente studie.

Het falen van het hele medische systeem brengt het leven van patiënten in gevaar, zeggen onderzoekers van de Stanford School of Medicine en de Mayo Clinic.

Artsen die uitgeput zijn of lijden aan burn-out hebben twee keer meer kans om een fout te maken die het leven van de patiënt in gevaar brengt.
In een onderzoek onder 6695 artsen gaf 54 procent aan onlangs symptomen van burn-out en uitputting te hebben gehad, en 11 procent gaf toe dat ze de afgelopen drie maanden ten minste één ‘grote’ medische fout hadden gemaakt.

De analyse toonde aan dat de artsen met een burn-out ruim tweemaal zoveel kans hadden om een fout te maken.

De kans op een ernstige fout was ook vier keer groter in klinieken en medische units met de laagste veiligheidsgraad, zoals die beoordeeld werd door artsen. Maar uit andere onderzoeken is gebleken dat het aantal fouten, ook in goed georganiseerde en veilige eenheden, verdrievoudigd wordt wanneer de arts uitgeput is, wat suggereert dat een burn-out de belangrijkste factor is voor de veiligheid van patiënten.

Een burn-out is onder Amerikaanse artsen een ‘nationale epidemie’ geworden, zeggen de onderzoekers, die de helft van alle artsen treft. In Nederland rapporteert ongeveer 75 procent van de artsen signalen van overspannenheid en 15 procent heeft wel eens een burn-out gehad. Een burn-out wordt gekenmerkt door symptomen van uitputting en gevoelens van verminderde effectiviteit.

Bron: Mayo Clin Proc, 4 juli 2018; doi: 10.1016/j.mayocp.2018.05.014
 

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...