10-06-2021

IBD-steroïden verdubbelen het risico op hartaandoeningen

Een veelgebruikt steroïde medicijn verdubbelt het risico op hartaandoeningen, zelfs bij lage doses, zo blijkt uit een omvangrijke nieuwe studie.

Het innemen van een dagelijkse dosis van minder dan 5 mg prednisolon, een glucocorticoïde, verdubbelt bijna het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) na slechts één jaar. Bij degenen die een dosis van 25 mg gebruiken is het risico zes maal zo hoog.

Het medicijn, een krachtige ontstekingsremmer, wordt voorgeschreven bij de behandeling van reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen (IBD), evenals allergieën en huidaandoeningen. Prednisolon wordt in Nederland door de arts voorgeschreven in de vorm van tabletten, capsules, drank of injecties.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leeds, die de medische dossiers van 87.794 patiënten met een van de verschillende soorten ontstekingsziekten analyseerden, is het risico vooral hoog voor rokers en zwaarlijvige mensen.

Volgens hen zou de ‘veilige’ dosis voor prednisolon mogelijk verder moeten worden verlaagd, vooral als een patiënt het medicijn langdurig gebruikt. Zelfs dan moet constant worden gecontroleerd op vroege tekenen van HVZ, waaronder hartfalen, beroerte, plotselinge hartaanval en vaatproblemen.

PLoS Med, 2020; 17: e1003432

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws