Review ‘water’-therapieën bij psoriasis en atopische dermatitis

Psoriasis en atopische dermatitis (eczeem) zijn chronische ontstekingsziekten. Beide veroorzaken rode, schilferige plekken op de huid. Psoriasis komt bij ongeveer 2 procent van de Nederlandse bevolking voor en geschat wordt dat ongeveer 400.000 mensen, met name kinderen, kampen met eczeem.

Iraanse onderzoekers hebben nu een aantal studies geëvalueerd waarin de invloed van hydro-, spa- en balneotherapie op deze aandoeningen werd onderzocht. Bij hydrotherapie wordt gewoon water gebruikt en bij balneotherapie natuurlijk thermaal mineraalwater. Omdat balneotherapie onder toezicht van een arts staat, wordt het ook wel medische spatherapie genoemd.

De wetenschappers bestudeerden 22 artikelen; de kwaliteit van 7 studies bleek heel goed. Van de overige studies scoorden er 3 goed, 9 redelijk en 3 matig.

Uit hun review bleek dat genoemde therapieën de symptomen van de ziekten kunnen verminderen door ontstekingen te remmen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Hydrotherapie bleek bovendien tot een verbetering te leiden van de Psoriasis Area and Severity Index (PASI-)score. Deze loopt van 0 tot 72 en wordt gebruikt om de ernst van psoriasis in klinische studies te objectiveren.

Waarom deze therapieën zo goed werken, blijft nog wat onduidelijk. De onderzoekers stellen daarom voor om de werkingsmechanismen van deze therapieën verder te onderzoeken.

Bron: Wiley, March 2022

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws