De cellen van haarzakjes hebben erg te lijden van chemobehandelingen waardoor het haar kan uitvallen (alopecia). In sommige gevallen zelfs definitief. Er zijn meerdere behandelmethoden, maar volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is het koelen van de hoofdhuid ‘de enige effectieve strategie, die eveneens veilig is’.
Geen herstel binnen zes maanden
Bij 14 procent van de kinderen die kanker overleven en bij 30 procent van de borstkankerpatiënten herstelt het haar niet binnen zes maanden na de laatste kuur. Dat kan te maken hebben met het medicijngebruik, de leeftijd van de patiënt, bijkomende ziekten, hormonen en voeding. Wanneer het haar niet meer terugkomt, heeft dat natuurlijk een grote impact op een kankerpatiënt.
Koelen tijdens de chemo
Corina van den Hurk, onderzoekster van het IKNL, heeft meegewerkt aan een publicatie in het vakblad van de Braziliaanse dermatologen, Anais Brasileiros de Dermatologia. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de methode werkt. Bij koeling van de hoofdhuid kan de medicatie de haarvaatjes niet of nauwelijks bereiken, doordat de haarvaatjes samentrekken en de medicatie niet. De hoofdhuid moet hiervoor een half uur voorafgaand tot anderhalf uur na het inbrengen van het infuus tot circa twintig graden Celsius worden afgekoeld.
Bijwerkingen en risico’s
Kou, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en claustrofobie (vanwege de koelkap op het hoofd) worden als bijwerkingen van deze methode genoemd. Daarnaast bereikt de chemo zo niet alle lichaamscellen en dat roept de vraag op of er geen verhoogd risico op uitzaaiingen in de hoofdhuid bestaat. Volgens IKNL zijn daarvoor in onderzoeken tot nu toe echter geen aanwijzingen.
Bron: An Bras Dermatol. 2020 Sep-Oct; 95(5): 631–637 en www.mmv.nl