29-10-2020

Homeopathie bevordert kwaliteit van leven

Enkele Duitse verzekeringsmaatschappijen hebben geprobeerd antwoord te krijgen op de vraag hoe effectief homeopathie nu eigenlijk is. Zij gaven het Berlijnse Institute for Social Medicine, Epidemiology and Health Economics opdracht hiernaar onderzoek te doen en de uitkomsten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift BMC Health Services Research.

De Duitse onderzoekers vergeleken de data van 2524 personen. Een deel was voor homeopathie verzekerd (1543) en een controlegroep niet. De deelnemers in de homeopathiegroep leden aan migraine of hoofdpijn, allergische rhinitis, astma, atopische dermatitis of depressie. De vragenlijsten die zij invulden, waren gebaseerd op hun aandoening.

Na zes maanden werd de effectiviteit van de behandeling gemeten door de totale kosten die bij de verzekeraar waren gedeclareerd, te relateren aan de kwaliteit van leven die uit de vragenlijsten naar voren was gekomen. De uitkomsten toonden aan dat de kwaliteit van leven in de homeopathiegroep substantieel meer was verbeterd dan in de controlegroep. De kosten voor de verzekeraar vielen voor de homeopathiegroep echter hoger uit. De onderzoekers menen dat dit suggereert dat deze meerkosten bijdragen aan de verhoogde kwaliteit van leven.

Zij vermoeden dat ook voor mensen met andere aandoeningen een aanvullende homeopathische behandeling effectief kan zijn, maar vinden tegelijkertijd dat alleen deze studie nog onvoldoende basis is om dat met zekerheid te kunnen stellen. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Bron: BMC Health Services Research. 2020;20;872.

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.