03-04-2016

Het risico van antidepressivum bij zwangerschap

Het slikken van antidepressiva tijdens de zwangerschap kan grote problemen veroorzaken bij uw kind. Vrouwen die in de eerste drie maanden van hun zwangerschap deze medicijnen slikken, vergroten het risico op geboorteafwijkingen. Het slikken van antidepressiva in de vierde tot en met de negende maand vergroot de kans op autisme.
Zwangere vrouwen die last hebben van angst of depressie, krijgen meestal een antidepressivum voorgeschreven zoals de SSRI paroxetine. Maar nieuwe onderzoeken hebben aangetoond dat dit het kind grote schade kan toebrengen.
Vrouwen die in de eerste drie maanden deze medicijnen slikken, hebben 23 procent meer kans een kind te krijgen met een ernstige aangeboren afwijking, en 28 procent meer kans dat hun baby een ernstige hartafwijking heeft.
Maar ook later in de zwangerschap is het slikken van antidepressiva niet veilig. Zwangere vrouwen die ze na de derde maand slikken, verdubbelen bijna het risico op autisme of een autismespectrumstoornis.
Bronnen: Onderzoek eerste trimester: British Journal of Clinical Pharmacology, 2015; doi: 10.1111/bcp.12849; Onderzoek tweede en derde semester: JAMA Pediatrics, doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.3356

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws