09-04-2020

Het paasei hoort erbij

Ieder jaar in het voorjaar komt het zondagse eitje wel even langs in een van de vragen in de praktijk of via e-mail. Het is voor het arme ei akelig moeilijk om van zijn slechte imago af te komen, terwijl fabriekskoekjes met transvetten nog met rollen vol op geknabbeld worden en veel slechter zijn, dan ons zondagse eitje.

Tja, de eidooier bevat verhoudingsgewijs veel cholesterol, maar daar komen de hartinfarcten niet van. Kijk, iemand die dagelijks 10 eieren verslindt, zal dat op het uitslagenbriefje van het laboratorium wel zien, maar dat ziet ook iemand die gewoon te veel eet en een BMI > 30 heeft.

Wat zit er nog meer in het ei dan alleen cholesterol?

Eieren bevatten eiwit om kuikens van te laten groeien en deze eiwitten zijn opgebouwd uit hele waardevolle aminozuren, die niet alleen voor het kuiken onmisbaar zijn, maar ook voor de mens, die ze zelf niet kan synthetiseren. Je moet ze dus via voeding binnenkrijgen. Deze aminozuren zijn voor ons aminozuren essentieel, daarom heten ze ook heel origineel: essentiële aminozuren.
Wat betreft vet valt het allemaal reuze mee. Een eidooier bevat ca. 5 gram vet, waarvan ruim 60% onverzadigd is. Helaas de rest is minder gezond, dus verzadigd vet.

Dan toch even het heikele punt cholesterol. Het lichaam heeft het nodig voor hormoonproductie, maar slechts in heel kleine hoeveelheden. Te veel cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten maar het eten van verzadigd vet heeft een veel grotere invloed op het risico van hart- en vaatziekten dan cholesterol uit een eitje.
Aan vitamines en mineralen heeft het ei geen gebrek, want het is immers de baarmoeder voor het nageslacht dat ervan moet groeien. Vooral de dooier is rijk aan vitamine B (foliumzuur), D en E. Verder de mineralen fosfor, kalium en wat ijzer.

Calorische waarde en verzadiging

Er zijn weinig levensmiddelen met een zo beperkte calorische waarde en zo’n grote verzadiging. Een ei heeft zo’n 73 kcal en is te vergelijken met een appeltje, met dat verschil dat je van een appel trek krijgt door de zuren die maagsappen stimuleren. Een gebakken ei heeft uiteraard door het bakvet wat meer kilocalorieën, maar ook dat is niet meer dan een flinke plak kaas of een koek (ca. 100-110 kcal).

Dierenwelzijn

Niemand wordt blij van legbatterijen vol kooikippen zoals in de intensieve pluimveehouderij, maar niet iedereen heeft natuurlijk een eigen scharrelkip op het balkon. Wat ik niet wist, is dat alleen vrije uitloop en biologische kippen daadwerkelijk naar buiten kunnen en dan 4 m2 per kip loopruimte hebben en dat scharrelkippen deze luxe niet hebben in hun overdekte hallen. Kooikippen hebben van alle kippen de minste levensruimte. Legbatterijen met kooien zijn in Nederland en de Europese Unie verboden, maar schrik niet. In landen zoals Oekraïne buiten de EU, waar veel eieren vandaan komen, zijn nog volop legbatterijen.

Supermarkteieren

Met de eieren is het tegenwoordig net als met de yoghurtsoorten; je moet er bijna een studie van maken, wil je de goeie kiezen. Zelfs als professional vind ik het lastig kiezen. Zo heb je biologische eieren, omega 3-eieren, maiseieren, viergraneneieren, oereieren. Een klein onderzoekje leerde mij dat:

  • biologische eieren zijn van kippen die uitsluiten biologisch geproduceerd voer eten;
  • omega 3-eieren zijn van kippen die extra lijnzaad of lijnzaadolie krijgen;
  • mais-eieren komen van kippen die veel mais te eten krijgen;
  • viergraneneieren worden gelegd door kippen die viergranenvoer pikken;
  • oereieren worden geproduceerd door kippen die zaden, granen en insecten pikken.

Paaseieren

Chocolade paaseieren en dan vooral die kleine melkchocolade in glimmende papiertjes zijn niet helemaal de bedoeling. Twee tot drie eieren per week passen prima in een gezond voedingspatroon. Vegetariërs en zij die weinig verzadigd vet consumeren, mogen best een eitje extra.  Dus met Pasen hoef je je echt niet te schamen om een lekker eitje te tikken, maar overdrijf nu niet meteen met twintig stuks zoals in de eier-eet-wedstrijden. Een beetje maathouden, dat is het hele eieren eten!

Bon Appetit, Nienke Aukema
info@uwdietist.eu

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Gevolgen van een afwezige vader

Opgroeien zonder biologische vader in huis kan in Westerse samenlevingen nadelig zijn voor de seksuele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Er is echter weinig bekend over de gevolgen van vaderafwezigheid in culturen waar deze gezinsstructuur gangbaar is,...

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...