Hersenschudding kan leiden tot beperking

Mensen die een hersenschudding hebben gehad waarbij ze het bewustzijn verloren, hebben meer kans op een handicap of beperkingen later in hun leven dan mensen die nog nooit een hersenschudding hebben gehad. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia. Het kan bijvoorbeeld gaan om moeilijk lopen of beperkingen in de hoeveelheid of het soort werk dat ze kunnen doen.

Aan het onderzoek namen 7.390 mensen deel met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar. De deelnemers werd gevraagd of ze ooit een hersenschudding hadden gehad met verlies van bewustzijn. Vervolgens beantwoordden zij een vragenlijst over hun vermogen om dagelijkse bezigheden uit te voeren, zoals aankleden, maaltijden bereiden, eten, huishoudelijke klusjes doen, traplopen en zware voorwerpen dragen. Ook hun grijpkracht werd getest om te bepalen of er sprake was van een beperking in hun armen. Een beperking betekende dat er sprake was van enige of grotere moeilijkheden in de uitvoering van specifieke bezigheden. De deelnemers werd ook gevraagd naar een fysiek, mentaal of emotioneel probleem waardoor zij  in een bepaald gebied niet kunnen werken of dat hen beperkt in de hoeveelheid werk dat ze kunnen doen.

Van alle volwassenen had zo’n 16 procent een hersenschudding waarbij zij het bewustzijn verloren en bijna de helft daarvan leeft nog altijd met een of andere beperking. Mobiliteit, zoals traplopen of opstaan ​uit een stoel zonder leuningen, bleek het grootste probleem. Hierbij had 38 procent op zijn minst enige moeite. Ongeveer 36 procent zei op zijn minst enige moeite te hebben met algemene fysieke activiteiten, zoals het dragen van zware voorwerpen of langdurig staan. Ongeveer 35 procent van de mensen meldde beperkingen in de hoeveelheid of het soort werk dat ze konden doen.

De resultaten bleven vrijwel hetzelfde nadat onderzoekers andere factoren die van invloed kunnen zijn op beperkingen, zoals leeftijd, hoeveelheid fysieke activiteit, hoge bloeddruk, hoeveelheid slaap en depressie, hadden ingecalculeerd. De enige handeling die geen verband liet zien tussen een hersenschudding en de ervaren beperking was de grijpkracht.

Volgens de onderzoekers suggereert het onderzoek, mede gelet op de maatschappelijke last van de gevolgen van een hersenschudding, dat inspanningen nodig zijn om het functioneren van personen met hoofdletsel te verbeteren.

Lees hier ook het interview met Igor Dijkers over de behandelmogelijkheden van een chiropractor en functionele neurologie na een hersenschudding.

Bron: Neurology, Mei 2021

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...