03-08-2008

Hartklachten: dieet kan wat medicijnen kunnen

In de westerse wereld vormen hartklachten nog steeds een groot gezondheidsprobleem. Bijna even zorgwekkend zijn de medicijnen die worden voorgeschreven om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Maar zelfs mensen met het hoogst mogelijke risico kunnen die middelen vermijden en toch hun kans op een hartziekte verkleinen, gewoonweg door hun dieet te veranderen. Dat ontdekten onderzoekers toen ze die theorie uitprobeerden bij zwangere vrouwen.
Tijdens de zwangerschap kunnen de vetwaarden van het bloed dramatische veranderingen vertonen en leiden tot atherogenese, ofwel het ‘dichtgroeien’ van de arteriën (bloedvaten). Deze risico’s worden alleen maar groter door het westerse dieet. Door echter alleen hun voedingsgewoonten te veranderen en te kiezen voor een dieet met meer goede vetten, vis, peulvruchten, fruit en groenten konden de vrouwen hun bloedwaarden zelfs ver in de zwangerschap verbeteren. Het dieet had geen negatieve werking op het geboortegewicht en een bijkomend voordeel was dat het dieet de kans op een vroeggeboorte juist verlaagde4.
4Am J Obstet Gynecol, 2005; 193: 1292-1301

 

 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws