31-07-2008

Haarverven riskant

Mensen die jarenlang hun haren verven met blijvende haarverf, lopen meer risico leukemie te krijgen.
In een recent onderzoek werden 769 patiënten met acute leukemie vergeleken met 623 volwassenen zonder deze ziekte. Mannen en vrouwen die vóór 1980 blijvende haarverf hadden gebruikt, bleken meer kans te hebben leukemie te krijgen dan volwassenen die nooit hun haar hadden geverfd.
Met name bij degenen die gedurende vijftien jaar of langer een tot vijf keer per jaar hun haar hadden geverfd, was de kans dat ze leukemie kregen meer dan twee keer zo groot als bij degenen die nooit hun haar hadden geverfd. Haarspoelingen die verdwijnen na een paar keer wassen en haarverven van na 1980 bleken geen verband te hebben met de ziekte8.
Onderzoek naar het verband tussen haarverven en kanker leverde tot nu toe tegenstrijdige resultaten op. Ook bij studies uit het verleden werd er verband gelegd tussen haarverven en sommige vormen van bloedkanker zoals leukemie en multipel myeloom. De oorzaak is niet duidelijk, maar het feit dat de bloedstroom het eerste contact is voor chemicaliën die de hoofdhuid passeren, speelt misschien een rol. Langdurig gebruik en gebruik van ouderwetse haarverfproducten zijn doorslaggevend: de producten uit het verleden bevatten hogere concentraties van potentieel kankerverwekkende chemicaliën.
8Am J Epidemiol, 2004; 160: 19-25.
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws