17-07-2020

Haarverf verhoogt het risico op borstkanker

Permanente haarverf en chemische middelen om haar te ontkrullen verhogen het risico op borstkanker tot 60 procent. 

Gekleurde vrouwen lopen het meeste risico, vooral als ze elke vijf tot acht weken haarverf gebruiken. Het gemiddelde risico onder alle vrouwen ligt rond 9 procent hoger. 

Chemische haarontkrulmiddelen verhogen het borstkankerrisico met ongeveer 30 procent bij vrouwen in alle etnische groepen, hoewel zwarte vrouwen vaker zulke producten gebruiken. Semipermanente en uitwasbare haarkleuringen lijken niet hetzelfde risico op te leveren, aldus onderzoekers van de Sister Study, die de gezondheid van 46.709 vrouwen volgen. Zij bepaalden het borstkankerrisico onder vrouwen die de producten een jaar lang gebruikten. 

De haarproducten zijn een extra bron van chemicaliën die het borstkankerrisico kunnen verhogen. We worden aan veel dingen blootgesteld die mogelijk kunnen bijdragen aan borstkanker en het is niet waarschijnlijk dat een enkele factor het risico verklaart. Hoewel het te vroeg is om een duidelijke aanbeveling te doen, kan het vermijden van deze stoffen een van de dingen zijn die vrouwen kunnen doen om het risico te verlagen’, aldus onderzoeker Dave Sandler. 

BRON: Int J Cancer, 2019 Dec 3 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws