Hoe veilig is permanente haarverf eigenlijk? Volgens de laatste berichten niet zo heel veilig, ook al is het gebruik van het belangrijkste allergeen, parafenyleendiamine (PPD), sterk aan banden gelegd bij de meeste populaire merken. Zo mag in Europa PPD 6 volumeprocent van de totale hoeveelheid haarverf bedragen, behalve in Duitsland, Frankrijk en Zweden, waar het helemaal verboden is.
Ondanks de beperkte toepassing van de stof blijven dermatologen steeds meer gevallen van huidallergie rapporteren. In een recent bevolkingsonderzoek in Londen bleek dat het aantal gevallen van contactdermatitis in de laatste zes jaar was verdubbeld. Onderzoekers zijn ervan overtuigd dat dit aan de permanente haarverf te wijten is. Dezelfde kliniek heeft bevestigd dat er over een langere periode een vergelijkbare trend bestaat. Tussen 1965 en 1975 kwamen daar hoogstens elf patiënten per jaar die een niet-beroepsgebonden PPD-allergie hadden (dat wil zeggen, ze waren zelf geen kapper). Maar de laatste jaren is dat cijfer opgelopen naar veertig gevallen per jaar.
Een vergelijkbare ontwikkeling wordt gemeld in België en Portugal, maar ook in Denemarken en Duitsland, ondanks het verbod op PPD.
Het probleem is nog veel erger in het Verre Oosten, waar het bijzonder populair is om je haar te verven en waar ze merken gebruiken die geen PPD-beperking hanteren. In een studie in Thailand heeft men uitgerekend dat er misschien meer dan een miljoen volwassenen gevoelig zijn voor PPD.6
6 BMJ, 2007; 334: 220
Bestrijdingsmiddelen in ons lichaam
Robin Braamhaar luisterde naar de podcast ‘Red de lente’ van journalist Dirk de Bekker [1] en bleef achter met een heleboel vragen. Onderzoeker en landbouwkundige ir. Jelmer Buijs vertelde daar dat hij laboratoriumonderzoek had gedaan naar bestrijdingsmiddelen in...