03-04-2016

Groene bladgroenten verlagen kans op glaucoom

Glaucoom, de oogziekte die 5 procent van de ouderen treft, zou weleens voorkomen kunnen worden door meer groene bladgroenten te eten.
De groenten verminderen de kans op de meest voorkomende soort glaucoom – primaire openkamerhoekglaucoom (POAG) met 30 procent, zeggen onderzoekers van de medische faculteit van Harvard. Ze denken dat het nitraat in de groenten verantwoordelijk is voor het beschermende effect.
POAG is een gevolg van de slechte bloedtoevoer naar de ogen, waardoor de oogzenuw beschadigd raakt. De ziekte treft 1 tot 2 procent van de totale bevolking, en ongeveer 5 procent van de mensen boven de 80.
De mensen per dag de meeste groenten aten – overeenkomend met 240 mg nitraat in de voeding – hadden het minste kans glaucoom te ontwikkelen, bleek uit het onderzoek. Het risico nam gemiddeld met 20 tot 30 procent af, maar zelfs met 50 procent bij POAG met vroege diagnose van paracentrale gezichtsvelduitval (dus naast het midden).
De onderzoekers baseerden hun ontdekking op een analyse van de Nurses’ Health Study, een Amerikaans epidemiologisch onderzoek waaraan meer dan 60.000 vrouwen meededen, en de Health Professionals Follow-up Study, waaraan meer dan 40.000 mannen deelnamen.
Bron: JAMA Ophthalmology, 2016; 1: doi: 10.1001/jamaophthalmol.2015.5601

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws