21-07-2008

Griepprik beschermt ouderen niet

De griepprik voor oudere mensen is veel minder effectief dan artsen en overheden ons graag vertellen, zo blijkt uit nieuwe onderzoeksgegevens. Tot wel 50 procent van alle sterfgevallen aan influenza en longontsteking onder ouderen treedt op ondanks de griepprik.
Momenteel presenteren de gezondheidsoverheden de jaarlijkse grieppril als iets wat elke oudere zou moeten krijgen, terwijl er vrijwel geen bewijzen zijn die deze overoptimistische opvatting ondersteunen. De Cochrane Vaccines Field Group maakte artsen er voor het eerst attent op dat de standaardgriepprik niet effectief is na de ontdekking dat hij veel sterfgevallen door griep of longontsteking niet had voorkomen. Desondanks zijn de overheden miljoenen blijven uitgeven aan de ineffectieve vaccinatie en zijn ze het publiek blijven misleiden. De enige manier om die praktijken eens en voor altijd te stoppen is onder ouderen goed opgezette trials op te zetten, maar de onderzoekers vrezen dat niemand dat wil doen9.
9Lancet, 2007; 370: 1199-1200
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws