14-01-2020

Griep heftiger door antibiotica

We weten allemaal dat antibiotica niet goed zijn voor onze darmen, maar nu hebben wetenschappers ontdekt dat ze de signalen uit de darmen verstoren die onze longen gevoeliger maken voor een ernstige, zelfs levensbedreigende, vorm van griep.
Darmbacteriën vormen een eerstelijnsverdedigingslinie voor de longen – want de signalen van de bacteriën worden niet, zoals altijd gedacht, alleen door het immuunsysteem opgevangen, maar ook door de bekleding van de longwand. Deze signalen worden echter vervormd door antibiotica en dat maakt de longen kwetsbaarder voor griepvirussen, die daardoor agressiever kunnen worden.

Onderzoek

Onderzoekers van het Frances Crick Institute in Londen besmetten laboratoriummuizen met een griepvirus. Ongeveer 80 procent van de muizen met gezonde darmbacteriën overleefde, maar dit percentage daalde naar slechts 30 procent onder dieren die eerst antibiotica hadden gekregen. Het duurt ongeveer twee dagen voordat immuuncellen reageren op een griepvirus in de longen, maar de virusconcentratie was vijf maal zo hoog bij muizen die antibiotica hadden gehad. Dit is weer extra bewijs dat antibiotica niet te gemakkelijk moeten worden ingenomen, aldus onderzoeker dr. Andreas Wack. Dit heeft ook gevolgen voor de veeteelt, want vee krijgt vaak antibiotica als voorzorgsmaatregel.

Cell Rep, 2019; 28: 245–256

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....