30-04-2020

Grenzen sluiten, is belachelijk, meent een Zweedse epidemiologist

Vorige week gaf Nature in een interview het woord aan Anders Tegnell, epidemiologist en het brein achter Zwedens omstreden corona-aanpak. Een aanpak die volledig is gebaseerd op vertrouwen in de bevolking. Je kunt het volledige interview lezen via Nature.

In Zweden zijn alle maatregelen op vrijwillige basis. Grenzen, scholen voor leerlingen onder de 16 jaar en veel bedrijven bleven open.

Volgens Tagnell is ook in Zweden het doel van de maatregelen om de curve van verspreiding af te zwakken. De Zweedse wetgeving gaat bij besmettelijke ziekten uit van vrijwillige maatregelen en individuele verantwoordelijkheid. De burger is verantwoordelijk voor het voorkomen van verspreiding. Wettelijk gezien is het ook niet mogelijk om een gebied af te sluiten, zo vertelt Tagnell. Bovendien is er vrijwel geen onderbouwing voor het positieve effect van een lock down.

Curve

COVID-19 komt inmiddels in ieder Europees land voor. Daarom heeft Zweden zich geconcentreerd op de bewegingen in het land. De bevolking wordt voortdurend herinnerd aan de noodzaak van de maatregelen en dagelijks worden deze maatregelen bijgesteld. Dat heeft meer effect dan afdwingen. En de gevolgen zijn niet zo anders dan in andere landen die wel gesloten zijn, zo meent Tagnell. De komende weken moeten worden afgewacht, want dan komt de epidemie in een nieuwe fase met meer mensen op de Intensive Care. Maar ook dat is volgens Tagnell niet anders dan in andere Europese landen. Met de hulp van Google is in elk geval te zien dat de bewegingen van de Zweden aanzienlijk zijn afgenomen. Dus de vrijwillige maatregelen worden opgevolgd.

Onderschat

Tagnell geeft toe dat de problematiek in verzorgingshuizen in Zweden is onderschat. De dood onder ouderen is een groot probleem. De meeste problemen ontstaan echter niet door de ziekte, maar omdat de maatregelen niet juist worden toegepast. Dat had beter gemonitord moeten worden.

Het is te vroeg om te kunnen zeggen op de aanpak succesvol is, aldus Tagnell. Het gaat om collectieve immuniteit van de bevolking en er zijn voldoende signalen die laten zien dat deze begint te komen.

Bron: Nature

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...