16-09-2019

Glucose niet de trigger voor ontstekingen bij ouderdomssuiker

Diabetes mellitus type 2 (T2DM) wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd, hoewel alle volwassenen dit kunnen krijgen. Het is de meest voorkomende diabetes.

Bekend is dat weinig lichaamsbeweging, overgewicht, ongezond eten, roken en erfelijkheid het risico op dit type diabetes vergroten. Onduidelijk is echter wat de onderliggende oorzaken van de chronische ontstekingen bij patiënten met T2DM zijn.

Mitochondriën en vetstoffen de daders

Glycolyse is een proces waarbij glucose, met behulp van enzymen, in de cellen van een organisme wordt afgebroken. Onderzoekers van de Universiteit van Kentucky hebben ontdekt dat niet zozeer dit glucoseproces ontstekingen triggert, maar dat veranderingen in de energiefabriekjes van de cellen, de mitochondriën, gecombineerd met verhoogde gehaltes aan vetstoffen ontstekingen bevorderen.

Glucosecontrole

Al decennialang is voor de meeste patiënten met diabetes type 2 intensieve glucosecontrole de belangrijkste manier om het risico op diabetische complicaties te verminderen. Het onderzoek laat volgens de onderzoekers zien dat diabetes 2 kan verergeren, ondanks een strenge glucosecontrole.

Verder onderzoek

Het was niet de bedoeling van de onderzoekers om de veronderstelling dat glucose ontstekingen bevordert aan de kaak te stellen. Ook zij waren verrast door de uitkomst. Een belangrijk kenmerk van diabetes type 2 is de insulineresistentie. De onderzoekers hopen dat hun onderzoek de basis kan vormen voor verder onderzoek naar ontstekingsbevorderende vetten, zodat op termijn wellicht nieuwe behandelingen ontwikkeld kunnen worden.

Bron: Cell Metab. 2019 Sep 3;30(3):447-461.e5

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws