Gezond Tandvlees 1

Oorzaak hartaanval: suiker, niet vet
Waardoor wordt een hartaanval veroorzaakt? Een gangbare opvatting is dat het ligt aan een ophoping van ‘slecht’ cholesterol, waardoor de aderen verstopt raken – maar nieuw onderzoek brengt een andere oorzaak aan het licht. Een aanwijzing is dat mensen die lijden aan parodontale ziekten (tandvleesziekten), meer kans lopen op een hartinfarct. Een andere aanwijzing is dat mensen met parodontitis ook vaker diabetes hebben, ook al weten ze dat soms zelf niet. De gemeenschappelijke factor is een aandoening genaamd dysglycemie, ofwel een onstabiele bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan dan glucose niet, of niet juist, verwerken. Dit gebeurt ook als iemand diabetes heeft, een aandoening waarbij iemand intolerant wordt voor glucose.

Tandarts aan de frontlinie

De kans op een hartaanval is bij mensen met deze aandoening tweemaal zo hoog, aldus onderzoekers van het Karolinska Institute in Zweden, die de conditie van het tandvlees en de glucosespiegels bestudeerden van 712 mensen die een hartaanval hadden gehad. De bevinding plaatst tandartsen aan de frontlinie van de gezondheidszorg en volgens de onderzoekers betekent dit tevens dat endocrinologen – specialisten die onder andere diabetici behandelen – de gezondheid van het tandvlees zouden moeten nagaan.‘Onontdekte glucoseaandoeningen komen veel voor bij hartinfarcten en parodontitis. Veel mensen gaan regelmatig naar de tandarts en misschien is het een overweging waard om een standaard bloedsuikertest af te nemen bij patiënten met ernstige parodontitis, zodat deze patiënten in beeld komen,’ zegt onderzoekers dr. Anna Norhammer.

Meer dan 610.000 Amerikanen overlijden jaarlijks aan een hartaanval – dat betekent een op de vier sterfgevallen – en de experts van Karolinska hebben aangetoond dat dit weinig van doen heeft met cholesterol of ‘dichtslibbende’ aderen en alles met de manier waarop ons lichaam suiker verwerkt, vooral uit bewerkte voeding.

Diabetes Care, 2019; dc190018

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws