25-07-2008

Gewichtsverlies: goed eten helpt

De enige manier om af te vallen, volgens de gangbare calorieëntheorie, is door meer te bewegen of minder te eten, want u raakt alleen gewicht kwijt als u meer energie verbrandt dan u eet.
Hoewel dit idee in brede kring wordt aangehangen, verklaart het slechts een deel van een complexer geheel, zoals een nieuw onderzoek duidelijk maakt.
Onderzoekers gingen uit van de gangbare opvatting dat onze kinderen dik worden doordat ze de hele dag voor de televisie of in de klas zitten. Maar toen zij 545 kinderen uit kinderdagverblijven in Glasgow een halfjaar lang een aantal programma’s lieten volgen om meer lichaamsbeweging te krijgen, bleek tot hun verrassing dat geen van de kinderen gewicht had verloren.
De kinderen deden ofwel mee aan het bewegingsprogramma, dat bestond uit drie sessies van een halfuur per week gedurende 24 weken, ofwel ze gingen door met het zittende leven dat ze al hadden.
Maar er was geen verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen. Ter verklaring denken de verblufte onderzoekers dat het bewegingsprogramma misschien niet inspannend genoeg was, maar zij geven ook toe dat de dagelijkse voeding mogelijk een rol speelt.
Dit werd aangetoond in een afzonderlijke studie naar het mediterrane dieet, dat rijk is aan fruit, groenten, graanproducten en olijfolie en waarin geconserveerde voedingsmiddelen slechts een geringe rol spelen. De onderzoekers vonden dat mensen met overgewicht die zich aan zo’n dieet hielden, weinig kans liepen zwaarlijvig te worden terwijl mensen met een normaal gewicht met zo’n dieet niet te veel aankwamen.9,10
9 BMJ, 2006; 333: 1041-1043 (onderzoek naar bewegen kinderen)
10 J Nutr, 2006; 136: 2934-2938
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws