26-07-2008

Genezend denken: dan werkt elk pilletje

Een placebo of suikerpilletje kan net zo doeltreffend werken als een medicijn op recept; mits de patiënt gelooft dat het medicijn werkt en hij zich keurig aan de voorschriften houdt.
Onderzoekers van de Universiteit van Alberta deden deze verbazingwekkende ontdekking toen zij de resultaten van 21 studies onder meer dan 46.000 hartpatiënten analyseerden. Bijna 20.000 van hen kregen een placebo.
Maar niet het medicijn of het placebo bepaalde of de patiënt bleef leven, het lag zuiver en alleen aan de beslissing van de patiënt zich te houden aan het voorschrift ‘driemaal daags’ dat hij van de arts had gekregen. Beide groepen deden het even goed en herstelden even snel.
Alleen die patiënten bleken het niet te redden die ‘smokkelden’ en zich niet aan het voorschrift hielden, ongeacht of zij nu een geneesmiddel of een placebo kregen. Algemeen wordt geschat dat een op de vier mensen zijn of haar medicijnen niet inneemt zoals is voorgeschreven7.
7 BMJ, 2006; 333: 15-19
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws