07-02-2019

Geneesmiddelen mogelijk in drinkwater van 50% van de Amerikanen

Zelfs als u geen geneesmiddelen gebruikt, kunt u ze nog steeds binnenkrijgen. Lage concentraties geneesmiddelen werden aangetroffen in het drinkwater in Pennsylvania en onderzoekers schatten dat tot de helft van de Amerikaanse bevolking eraan blootgesteld wordt.

Zowel middelen die vrij verkrijgbaar zijn als geneesmiddelen op recept, waaronder antibiotica, werden aangetroffen in waterputten die huizen in de staat Pennsylvania van drinkwater voorzien, zeggen onderzoekers van Penn State’s College of Agricultural Sciences.

Tot wel zes farmaceutische stoffen werden ontdekt in een aantal monsters die genomen werden bij 26 huishoudens met een eigen bron. De meest voorkomende waren de antibiotica ofloxacine en sulfamethoxazol.

Lage concentraties

Hoewel de hoeveelheden klein waren, waarschuwde hoofdonderzoeker Faith Kibuye dat ‘zelfs bij lage concentraties interacties tussen geneesmiddelen het biochemisch functioneren van het menselijk lichaam beïnvloeden’.

De medicijnen kunnen in het water terechtkomen via menselijk afval en door ze door het toilet te spoelen. Ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking haalt zijn drinkwater uit grondwater en 13 miljoen huishoudens gebruiken private bronnen voor hun drinkwater.

Bron: American Association of Agricultural and Biological Engineers annual meeting, Detroit, Michigan, 31 juli 2018
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws