Gember bij PDS

Een grote groep mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) heeft een vorm die gedomineerd wordt door diarree. Onderzoekers vermoeden dat deze vorm van PDS vaker gepaard gaat met ontstekingsreacties in de darmen en daarom zou het ontstekingsremmende kruid gember verlichting kunnen bieden.

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met buikpijn en een wisselend ontlastingspatroon. Een derde tot de helft van de mensen met PDS heeft een vorm waarbij diarree veel voorkomt. Tot nu toe is er nog geen goede behandeling voor de aandoening. Gember is een kruid dat al lange tijd ingezet wordt bij verschillende maagdarmproblemen. Daarnaast heeft recenter onderzoek laten zien dat het kruid ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Onderzoekers hebben daarom in een diermodel gekeken of gember effectief ingezet kan worden bij PDS die gepaard gaat met diarree.

Gember werkt ontstekingsremmend

De dieren met PDS kregen verschillende doseringen gember toegediend. Daarna werd gekeken naar de stoelgangfrequentie en de hoeveelheid water in de ontlasting. Het gebruik van gember zorgde ervoor dat de ratten minder vaak ontlasting hadden en dat de ontlasting minder waterig was. Kortom, de diarreeklachten waren afgenomen. Daarnaast zagen de onderzoekers dat de zwelling in de dikke darm die gepaard gaat met ontsteking, afgenomen was. Ook bloedwaarden lieten zien dat gember ontstekingsremmend had gewerkt. De wetenschappers vermoeden dat met name de stof 6-gingerol verantwoordelijk is voor het effect. Vervolgonderzoek moet laten zien of gember ook effectief is bij mensen met PDS en diarree.

Bron: BMC Complement Med Ther. 2020; 20: 279

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws