27-07-2022

Gehoorbescherming; wat is het nut vanotoplastieken?

Gehoorbescherming in de vorm van otoplastieken is belangrijk wanneer u(telang) wordt blootgesteld aan harde geluiden. Gehoorschade is onomkeerbaar en dus niet meer te herstellen. Het kan langzaam ontstaan over een langereperiode of van het één op het andere moment.

Zo kunt u gehoorschade oplopen tijdens het uitgaan of bij een concert maar ook in een gymzaal of zwembad.  Vooral op het werk is gehoorbescherming erg belangrijk. Schadeaan het gehoor staat al jarenlang in de top drie van meest gemelde beroepsziekten.

Wanneer is gehoorbescherming nodig?

Ons gehoor is zo vanzelfsprekend dat we er bijna niet bij stilstaan, totdat hetbeschadigd is. Stelt u zich eens voor dat u van de één op de andere dag niet meer zou kunnen horen. Geen gesprek meer kunnen voeren met anderen of genieten van uw favoriete muziek.

Gehoorbescherming is nodig wanneer u té lang, té hard geluid hoort. Vaak gaan mensen pas op zoek naar gehoorbescherming wanneer er al schade is ontstaan. En omdat eenmaal opgelopen gehoorschade niet meer te herstellen is, is op tijd de juiste gehoorbescherming op maat belangrijk.

Wat is ‘te’ hard?

De hardheid van geluid wordt aangegeven in het aantal decibel. Maar wat is te hard dan precies? Bij langdurige blootstelling aan geluiden vanaf 80 decibel is het aan te raden om gehoorbescherming te gebruiken; deze kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen het gehoor direct beschadigen. Alle redenen dus om zuinig met uw gehoor om te gaan! Zie onderstaande tabel met voorbeelden van lawaai uitgedrukt in decibel (bron:www.veiligheid.nl).

Soorten gehoorbeschadiging

Bij gehoorbeschadiging zijn de trilharen in het binnenoor aangetast. Hierdoor wordt het gehoor slechter en ontstaat doofheid. Ook kan er een tijdelijkepiepontstaan door (plotseling) hard geluid of na het uitgaan. Deze piep kan ookpermanent blijven, dit wordt tinnitus genoemd.

Hyperacusis is een vormvangehoorschade met overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. Andere soortenvan gehoorbeschadiging zijn distortie waarbij geluid vervormd wordt endiplacusis, waarbij het geluid met beide oren verschilt.

Wat zijn otoplastieken precies?

Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen. Het is namelijk erg belangrijk dat gehoorbescherming lekker zit en geschikt is voor het doel waarvoor u ze wilt gebruiken. Otoplastieken op maat worden namelijk ook gebruikt tijdens het slapen, studeren of vliegreis.

Als bescherming tegenhardgeluid kunt u denken aan otoplastieken voor harde muziek, in de schietsport of machinegeluiden. Ook kunnen ze beschermen tegen suizende wind
wanneer je op de motor of in de cabrio rijdt. Daarnaast zijn otoplastieken een mooie oplossing voor communicatie via de telefoon en portofoon of om muziek te luisteren.

“Wat zegt u?” – Otoplastieken aanmeten

Wanneer u gebruik wilt maken van oordoppen dan is het belangrijk dat zevangoede kwaliteit zijn en vooral ook lekker zitten. Iedereen heeft wel eens temaken met langdurig hard geluid waarbij gehoorbescherming geen overbodige luxe is. Otoplastieken aanmeten, is voor sommigen nog een grotestap, vaak vanwege de prijs.

Dit terwijl op maat gemaakt oordoppen helemaal niet zo prijzig zijn wanneer je kijkt naar de duurzaamheid ervan. Otoplastieken gaan gemiddeld vier tot vijf jaar mee. En wanneer het aankomt op uw gehoor is dit zeker een investering waard.

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...