15-05-2018

Geen pinda-allergie meer door de Pindapoli?

Reinier de Graaf heeft als één van de eerste ziekenhuizen in Nederland een preventiepoli opgezet voor voedselallergie bij baby’s, de zogenaamde Pindapoli.

Op de Pindapoli krijgen baby’s die last hebben van ernstig eczeem pindakaas door hun vaste voeding. Wanneer een baby namelijk last heeft van ernstig eczeem, is het risico op een pinda-allergie hoger. Via de kapotte huid kunnen de kindjes namelijk al in aanraking komen met het pinda allergeen. De kans op een pinda-allergie is lager wanneer de kindjes pinda op de juiste manier binnenkrijgen: via de darmen.

Werken met een multidisciplinair team

We schreven er eerder al over. Onderzoek laat zien dat een pinda-allergie zelfs helemaal voorkomen kan worden wanneer pinda al vroeg wordt geïntroduceerd bij de kindjes. Een pinda-allergie kan levensbedreigend zijn en je kunt dan ook niet zomaar een baby pindakaas geven. De behandeling wordt dan ook goed aangepakt. Er wordt gewerkt met een multidisciplinair team. In dit multidisciplinaire team zitten een kinderarts-allergoloog, diëtisten en kinderverpleegkundigen. Zij kijken samen of het veilig is om baby’s die ernstig eczeem hebben vanaf vier maanden pindakaas te laten eten.

Onder begeleiding pindakaas eten

Het blijkt uit verschillende studies dat 80 procent van de pinda-allergieën bij de kindjes die ernstig eczeem hebben, voorkomen kan worden door te starten met het eten van pindakaas, en het regelmatig blijven eten van pinda(kaas), wanneer de kindjes tussen de vier en acht maanden oud zijn. Dit kan dus op de Pindapoli.

Op de Pindapoli krijgen de kindjes in de ochtend een allergietest. Hieruit moet blijken of het medisch verantwoord is om onder begeleiding diezelfde middag nog pindakaas te eten. Als dit het geval is zal het betreffende kindje een kleine hoeveelheid pindakaas krijgen, gemengd door een groente- of fruithapje. Een diëtist begeleidt vervolgens de ouders voor de verdere opbouw van de pindakaas. Het verloop wordt nauwgezet in de gaten gehouden.

Bron: Reinier de Graaf

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws