19-03-2019

Gebruik geen pijnstillers die de kans op hartziekte vergroten

U en uw arts kunnen kiezen uit verschillende soorten pijnstillers. Zorg ervoor dat het geen diclofenac is, dat ook verkocht wordt onder de merknamen Voltaren en Cataflam. Dit geneesmiddel verhoogt het risico op een hartinfarct of een beroerte, hebben onderzoekers ontdekt.

Diclofenac wordt veel gebruikt om pijn en ontstekingen te behandelen, en in veel landen is het zelfs zonder recept verkrijgbaar. Maar het middel verhoogt de kans op een ernstige acute hartaandoening, al binnen 30 dagen nadat u ermee bent begonnen. De reacties zijn onder andere een plotselinge onregelmatige hartslag (fibrilleren), een beroerte, hartfalen en een hartinfarct.

De gezondheidsrisico’s werden vergeleken met die van drie andere NSAID’s: ibuprofen, paracetamol en naproxen. Het aantal ernstige reacties steeg met 50 procent vergeleken met mensen die geen pijnstillers gebruikten, met 20 procent vergeleken met paracetamol of ibuprofen en met 30 procent vergeleken met naproxen.

Onderzoekers van het academisch ziekenhuis van Aarhus in Denemarken bestudeerden het gebruik van het geneesmiddel onder 6,3 miljoen mensen, variërend in leeftijd van 18 tot 70 jaar. Ze deelden de deelnemers in drie groepen: met een laag, matig of hoog risico op een hartaandoening. In elke groep nam het risico op een ernstige hartaandoening toe als mensen diclofenac gebruikten.

De onderzoekers stellen dat de studie ‘observationeel’ is. Dat betekent dat er geen rechtstreeks bewijs is dat het middel verantwoordelijk is voor het gestegen risico. Maar waarom het risico nemen als er zoveel andere geneesmiddelen voorhanden zijn?

Bron: BMJ, 2018; k3426
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws