16-04-2009

Fluoride mag worden toegevoegd

Fluoride mag worden gebruikt in voedingssupplementen in de EU, nu het is geaccepteerd als een veilig ingrediënt volgens de hoogste Europese instantie voor voedingsrichtlijnen de European Food Safety Authority (EFSA). Deze beslissing betekent dat fabrikanten van supplementen nu aan hun producten kalium-monofluorfosfaat mogen toevoegen, de gebruikelijke vorm van fluoride die al in tandpasta en mondwaters zit.
Het behoeft geen toelichting dat de EFSA zich hiermee de woede op de hals gehaald heeft van de Alliance for Natural Health (ANH). Deze non-profit organisatie die opkomt voor consumenten, gezondheidszorgverleners en bedrijven die gezonde voeding produceren of verkopen, vraagt met spoed om een onderzoek.
Dr. Damien Downing, medisch directeur van de ANH, stelt: ‘Het is al erg genoeg om je tanden te poetsen of je mond te spoelen met fluoride. Het is gewoon extreem onverantwoord het mogelijk te maken dat het in voedingssupplementen verschijnt, terwijl het zeer moeilijk is vast te stellen aan hoeveel fluoride iemand al blootgesteld wordt.’ De Alliance stelt ook dat de EFSA buiten zijn boekje gegaan is. Aangezien van fluoride wordt verondersteld dat het medicinale eigenschappen bezit, moet de beslissing om het al dan niet in voedingssupplementen toe te laten genomen worden door het European Medicines Agency.
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws