14-05-2019

Flesvoeding met sojamelk gelinkt met menstruatiepijn

Jonge vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijnen kregen als baby vaker voeding op basis van soja. De sojaformule kan bovendien invloed hebben op hun kans om zwanger te worden.

Vrouwen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar die vroeger babyvoeding op basis van soja kregen, hadden 50 procent meer kans op matige tot ernstige menstruatiepijn. Ze gebruikten ook 40 procent vaker hormonale anticonceptie om hun klachten te verminderen.

Babyvoeding op sojabasis bevat genisteïne. Daarvan weten we dat het de ontwikkeling van het voortplantingsstelsel verstoort en dat het menstruatiepijn kan veroorzaken.

Het kan ook fibromen (vleesbomen), hevige menstruatiebloedingen en endometriose veroorzaken. Bij endometriose groeit er baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte.

Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute of Environmental Health Sciences analyseerden gegevens van 1.553 Afro-Amerikaanse vrouwen tussen de 23 en 35 jaar. Hun bevindingen komen overeen met eerdere studies naar de invloed van soja op de gezondheid van de voortplantingsorganen van vrouwen.

Uit eerder onderzoek bleek al dat tot 60 procent van de vrouwen die flesvoeding met soja hebben gehad, last had van ernstige menstruatiepijn.

Bron: Hum Reprod, 2019; 34: 148-54
 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws