Flavonoïden bij prostaatkanker

Prostaatkanker is wereldwijd een van de belangrijkste doodsoorzaken bij mannen. Het treft alle mannen, ongeacht etniciteit of huidskleur. Omdat prostaatkanker vaak later wordt ontdekt bij mannen met een lagere sociaaleconomische status, wordt hier een hoger sterftecijfer gevonden. Behandelingen gaan vaak gepaard met ernstige bijwerkingen. Gelukkig zijn onderzoekers bezig met het ontwikkelen van nieuwe methodes.1

Prostaatkanker is een kwaadaardige tumor in de prostaat, een klier onder de blaas. Hierbij zijn er in het begin geen klachten, waardoor mannen er vaak pas laat achter komen.2 Er bestaan behandelingen voor de ziekte, zoals bestralingen en chemotherapie. Deze behandeling zijn echter alleen voor enkele patiënten effectief en zorgen ze voor veel bijwerkingen die de levenskwaliteit van de meeste patiënten zwaar kunnen aantasten.1 Dit komt mede doordat het lichaam zich afzet tegen de medicatie die wordt gebruikt.

Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar andere behandelingsmethodes. Hierbij wordt onder andere gekeken naar nieuwe technologieën, zoals het gebruiken van genetische bestanden om defecten tegen te gaan en medicijnen ter grootte van 10.000e van een millimeter. Ook wordt er gekeken naar hoe traditionele geneeskunde kan worden toegepast binnen de bestrijding van prostaatkanker.

Traditionele geneeskunde wordt veel gebruikt bij patiënten met kanker om bijwerkingen te minimaliseren of als alleenstaande behandeling in plaats van conventionele therapie. Flavonoïden zijn antioxidanten die worden gevonden in verschillende vruchten en groenten, zoals appels en uien. Ze worden gebruikt vanwege de ontstekingsremmende werking. Hiernaast kunnen ze ook de vorming van schadelijke stoffen vooorkomen.1 Zo is er gevonden dat verschillende flavonoïden een werend effect hebben bij de behandeling van prostaatkanker.1,3 Flavonoïden werken echter (nog) niet als op zichzelf staande therapie.

Er kan worden geconcludeerd dat er dringend behoefte is aan effectievere en doelgerichtere behandelingen voor prostaatkanker. Hierbij zijn medicinale planten, gentherapie en de toepassing van nanotechnologie interessante oplossingen. Voor nu lijkt het vooral belangrijk dat alle mannen zich bezighouden met gezond blijven eten om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bronnen:
1 DOI: 10.3390/molecules27175730
2 https://www.kanker.nl/kankersoorten/prostaatkanker/algemeen/wat-is-prostaatkanker
3 https://www.kanker.be/nieuws/een-recente-deense-studie-toont-een-verband-tussen-de-consumptie-van-flavonoiden-en-een#:~:text=Er kon worden vastgesteld dat,500 milligram flavonoïden per dag.

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws