20-07-2008

FDA eindelijk negatief over amalgaamvullingen

Amalgaamvullingen in onze tanden zijn giftig en schadelijk voor de gezondheid, zo geven de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten de Food and Drug Administration (FDA) eindelijk toe. Jarenlang hebben zij volgehouden dat de vullingen veilig waren.
Zo’n ommezwaai is nog niet eerder vertoond en kwam voort uit een rechtszaak die was aangespannen door belangengroepen als Mums Against Mercury, die het gebruik van kwik in amalgaamvullingen en vaccinaties geheel willen laten verbieden.
In een officiële verklaring op de website van de FDA geeft deze regulerende instantie toe dat vullingen die kwik bevatten, ‘neurotoxische effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel van kinderen en foetussen’.
Door die uitspraak scharen de Verenigde Staten zich bij een groeiende groep landen die het gebruik van kwik in vullingen bij zwangere vrouwen al hebben verboden. De FDA roept op tot nader onderzoek en zou over een jaar wel eens een complete ban kunnen uitspreken over amalgaamvullingen. Het afgelopen jaar heeft Noorwegen dat reeds gedaan.
In de tussentijd kunnen zwangere vrouwen en mensen met ‘een aandoening waardoor ze gevoeliger zijn voor blootstelling aan kwik’ of mensen die al een hoog kwikgehalte hebben, het best met hun tandarts overleggen over veiliger alternatieven, zo heeft de FDA gemeld.
Van oudsher werd kwik ook gebruikt als conserveermiddel in vaccinaties voor kinderen, hoewel dat sinds 2000 steeds minder gebeurt en de voorraden van nu het kwikhoudende thimerosal helemaal niet meer bevatten.
 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws