Mensen met fibromyalgie hebben een veel hogere spierspanning dan mensen die deze aandoening niet hebben. Dit komt omdat het spiermembraan overactief is, waardoor ernstige pijnklachten ontstaan.
Dat is de conclusie uit onderzoek van dr. Ewa Klaver-Król, neuroloog en onderzoeker aan het Roessingh Research and Development-instituut (RRD) in Enschede. Ze deed kleinschalig onderzoek naar de spieractiviteit bij 22 vrouwen met fibromyalgie en 21 vrouwen die deze aandoening niet hadden.
Zonder kracht
De vrouwen hielden tijdens het onderzoek hun arm in een bepaalde positie, waarbij soms een gewichtje in de hand werd geplaatst. ‘Uit de metingen is gebleken, dat de vrouwen met fibromyalgie een veel hogere spierspanning hebben, ook als er geen kracht wordt gebruikt’, verklaarde Klaver op ReumaNederland.
Overactief
De spierspanning werd gemeten aan het oppervlakte van de spier oftewel het zogeheten spiermembraan. Het is vooral het spiermembraan dat overactief is bij mensen met fibromyalgie. Volgens de onderzoeker is dit belangrijk om te weten, omdat via het spiermembraan het signaal aan de spieren wordt gegeven om aan te spannen. ‘Bij overactiviteit wordt de spier te gemakkelijk aangespannen, zonder dat het nodig is. Wat kan leiden tot pijn, krampen en vermoeidheid. Klachten die mensen met fibromyalgie maar al te goed kennen’, zegt Klaver.
De neurologe denkt dat de oorzaak van fibromyalgie in het zenuwstelsel ligt. Klaver: ‘Uit verschillende onderzoeken blijkt dat signalen in het zenuwstelsel onvoldoende worden afgeremd. De spier en het spiermembraan zijn onderdelen van dat zenuwstelsel. Waarschijnlijk krijgt het membraan ten onrechte het signaal "span aan", waardoor de hoge spierspanning ontstaat.’
Bron: ReumaNederland