13-06-2011

EU doet natuurgeneesmiddelen in de ban

De meeste geneesmiddelen op basis van kruiden, vitaminen en mineralen verdwijnen uit de natuurwinkel, nu de nieuwe EU-wetgeving sinds 1 mei van kracht is. Dat geldt ook voor Indiase Ayurveda- en traditionele Chinese middelen (TCM).
Rode klaver en monnikspeper tegen premenstrueel syndroom, haagdoorn voor een gezonde bloedsomloop en spirea tegen arthritis – ze zullen uit de winkel verdwijnen, ook al zijn ze nog zo populair. Producten die reeds in de schappen staan, mogen daar blijven tot de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Volgens de Alliance for Natural Health International (ANH-Intl) blijven nog slechts 79 kruidenmiddelen verkrijgbaar, waaronder valeriaan en echinacea – die de toets wel hebben doorstaan. ANH-Intl bereidt een juridisch beroep voor tegen de Traditional Herbal Medicinal Products-richtlijn, die verantwoordelijk is voor dit massale verbod.
Vanwege deze richtlijn moeten fabrikanten licenties gaan aanvragen voor hun producten, wat een kostbare aangelegenheid is. Tot dusver hebben derhalve slechts 26 bedrijven licenties aangevraagd voor de 79 toegelaten middelen. Een derde daarvan is in handen van farmaceutische bedrijven.
Geen enkel kruidenmiddel van de Ayurvedische, TM- en Amazonetraditionele geneeswijzen is geregistreerd. De consequentie daarvan is dat die zullen verdwijnen, zoals de Ayurvedische kruiden arjuna en bibitaki, Chinese gouddraad en vingerhoedskruid uit TCM en katteklauw, pau d’arco en graviola uit de Amazonetraditie.
ANH-voorzitter Robert Verkerk tekent beroep aan op grond van het feit dat de maatregel disproportioneel, niet-transparant en discriminerend zou zijn. Tot dusver heeft deze particuliere organisatie veel geld bijeengebracht om de juridische procedure voor het hooggerechtshof te kunnen voeren. (zie www.anh-europe.org)
 

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws