Ernstige tandvleesontsteking verhoogd het risico op hart- en vaatziekten

Ernstige tandvleesontsteking, parodontitis, is de zesde meest voorkomende aandoening in de wereld. Het lijkt onschuldig, maar steeds meer onderzoeken laten zien dat er een verband bestaat tussen tandvleesontsteking en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Onder andere het risico op aderverkalking is verhoogd bij mensen met langdurige tandvleesontsteking.

Wereldwijd hebben meer dan 740 miljoen mensen last van langdurige, ernstige tandvleesontsteking. De aandoening ontstaat, doordat een groep bacteriën in de mond een beschermende biofilm (tandplak) aanleggen waarin ze goed kunnen groeien. De bacteriën scheiden vervolgens stoffen uit die het tandvlees irriteren, waardoor er tandvleesontsteking ontstaat (gingivitis). Als deze ontsteking zich verdiept en ook het omliggende steunweefsel aantast, dan spreekt met van ernstige tandvleesontsteking of parodontitis.

Invasie en ontsteking

Ondanks dat bekend is dat er een verband bestaat tussen tandvleesontsteking en het ontstaan van hart- en vaatziekten, is nog niet duidelijk hoe dit precies veroorzaakt wordt. Wetenschappers hebben hier nu verandering in gebracht. Twee processen lijken betrokken te zijn bij het ontstaan van aderverkalking door tandvleesontsteking. Allereerst zouden de ongunstige bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken, kunnen worden opgenomen in de bloedbaan. Hier veroorzaken ze een ontsteking die de vaatwand kan aantasten. Daarnaast kunnen de bacteriën in de mondholte zorgen voor een ontstekingsreactie waarbij de ontstekingsstoffen die geproduceerd worden via de bloedbaan door het lichaam verspreid worden. Het lichaam raakt dan in een algemene verhoogde staat van ontsteking. Interessant is dat de onderzoekers vonden dat behandeling van parodontitis bijdraagt aan een verbetering van de conditie van het bloedvatstelsel.

Een goede mondhygiëne is dus niet alleen belangrijk voor gezonde tanden, maar blijkt ook belangrijk te zijn voor de gezondheid van de rest van het lichaam. Problemen in het lichaam lijken zich niet alleen te beperken tot het hart- en vaatstelsel. Tandvleesontsteking is tevens in verband gebracht met het ontstaan van diabetes, gewrichtsklachten en zwangerschapscomplicaties. Breng daarom regelmatig een bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist om tandplak te laten verwijderen en je gebit in topconditie te houden.

Bron: Front. Cardiovasc. Med., 15 January 2021

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws