15-11-2017

Ernstige bijwerkingen van vaccinaties ontdekt door patiënt

Liefst 77 procent van de als ernstig te kwalificeren bijwerkingen van vaccinaties wordt gemeld door de patiënt. Wij geven u tips om die bijwerkingen te ontdekken.

Welke ernstige bijwerkingen van vaccinaties zijn gemeld?

De aard van de ernstige bijwerkingen van vaccinaties dat gemeld is liegt er niet om. Naast een geval van overlijden en zeven gevallen van blijvende arbeidsongeschiktheid en/of invaliditeit is er liefst 23 maal sprake van een levensbedreigende situatie. 90 maal eindigt een vaccinatie met een ziekenhuisopname en er zijn nog 9 ernstige meldingen waarvan de details niet bekend zijn.

Veel mensen beseffen niet dat een simpel prikje voor (klein)zoon of -dochter deze funeste gevolgen kan hebben. Opletten is dus het devies.

Waarom moeten (groot)ouder opletten op bijwerkingen van vaccinaties?

Alle kinderen die meedoen aan het vaccinatieprogramma ontvangen 12 vaccinaties (meisjes zelfs 14). Van die 12 vaccinaties vinden er 7 plaats in het eerste levensjaar. Nog eens 2 in het tweede jaar en nog 1 in het vierde jaar. Zeker in het eerste en tweede jaar kunnen kinderen zelf niet vertellen of ze bijwerkingen hebben. Laat staan dat zij zelf zouden kunnen beoordelen hoe ernstig de bijwerkingen zijn. Daarom is het extra belangrijk voor (groot)ouders om op bijwerkingen te letten. Zeker bij ernstige bijwerkingen van vaccinaties is het belangrijk dat ze snel ontdekt worden om complicaties te voorkomen.

Welke bijwerkingen van vaccinaties komen het vaakst voor?

De meest gerapporteerde bijwerkingen zijn:
– koorts
– ontsteking op de plaats van de injectie
– huilen
– hoofdpijn (kinderen kunnen dan ook stiller worden in plaats van huilen)
– ernstige zwelling. Soms zwelt de huid rond de injectie en soms het hele geïnjecteerde ledemaat

De klachten kunnen tot wel 7 dagen na vaccinatie ontstaan. Het is dus belangrijk om uw (klein)kind te blijven monitoren.

Bron: Lareb rapportage 2016: meldingen van bijwerkingen rijksvaccinatieprogramma

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws