In december 2004 werd een belangwekkend onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat het risico van een hartaanval of beroerte kan vervijfvoudigen door een longontsteking, bronchitis en andere luchtweginfecties. In de eerste drie dagen vanaf de infectie stijgt het risico tot vijfvoudig en in de loop van de weken daarna daalt het weer7.
Volgens prof. Patrick Vallance, een van de hoofdonderzoekers van University College in Londen, werkt het als volgt: ‘Vanaf de leeftijd van vijftig heeft ieder mens wel wat ophopingen in de bloedvaten, maar meestal blijven die redelijk netjes zitten. Maar bij een ontstekingsproces kunnen stabiele ophopingen onstabiel worden en afbreken, waardoor ze verderop in de bloedbaan een verstopping kunnen geven en tot een hartaanval of beroerte kunnen leiden’8.
Dus, samenvattend: door een middeltje tegen maagpijn wordt de uitscheiding van maagzuur geremd, zodat bacteriën en virussen gemakkelijker naar de luchtwegen kunnen. Daardoor ontstaat longontsteking en dus een ontstekingsproces. Door dat proces kunnen vetophopingen in de bloedvaten destabiliseren en een hartaanval of beroerte veroorzaken. En niemand die er dan nog aan denkt dat het wellicht allemaal begonnen is met een anti-maagzuurmiddeltje dat u enkele weken geleden hebt genomen.
7New Engl J Med, 2004; 351: 2599-2610
8J Am Med Assoc, 2004; 292: 1955-1960
Weinig slaap slecht voor de bloedvaten
Je risico op het ontwikkelen van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) - een beperking van de bloed-stroom in de benen neemt drastisch toe als je regelmatig minder dan vijf uur slaapt. Bij slechte slapers neemt het risico tot 74% toe, vergeleken met degenen die...