30-10-2018

Eieren beschermen u tegen hartziekten (dus, nee, ze veroorzaken ze niet)

Het is nog niet zo lang geleden dat eieren voor iedereen met hartproblemen uit het menu geschrapt werden. Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat ze u beschermen tegen hart- en vaatziekten, waaronder een beroerte en hartaanval.

Het eten van een ei per dag vermindert de kans op hartziekten met ongeveer 12 procent en op een beroerte met maar liefst 26 procent, zeggen Chinese onderzoekers die het dieet en de gezondheid van meer dan een half miljoen mensen tussen 30 en 79 jaar oud volgden.

Gedurende de negen jaar durende studie ontwikkelden 83.000 deelnemers hart- en vaatziekten, waarvan er bijna 10.000 stierven aan de aandoening. Maar degenen die de meeste eieren aten (ongeveer vijf per week) hadden veel minder kans op het ontwikkelen van hartziekten dan de mensen die de minste eieren aten (ongeveer twee per week).

De onderzoekers zeggen dat ze rekening hebben gehouden met andere bekende risicofactoren voor hartziekten. En hoewel het onderzoek ‘observationeel’ is, werd het uitgevoerd bij een grote groep mensen en gedurende een lange periode. ‘Er is een verband tussen een matige consumptie van eieren – tot één ei per dag – en een lager percentage hartaandoeningen,’ aldus de auteurs.

De Chinese studie levert wederom bewijs dat cholesterol in onze voeding het cholesterolgehalte in ons lichaam niet verandert en zelfs een beschermend effect heeft.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak, meestal door ischemische hartziekten – wanneer de kransslagaders nauwer worden – of door beroerten.

Zelfs iemand die aan diabetes lijdt kan zonder problemen iedere dag eieren bij het ontbijt eten. Onderzoekers van de Universiteit van Sydney willen daarom het advies voor een gezond dieet bijstellen, en vooral dat over het eten van eieren. Volgens een eerdere studie waren eieren en sigaretten zelfs met elkaar te vergelijken, zo schadelijk waren ze voor onze gezondheid.

De Australische onderzoekers ontdekten dat eieren het risico op hart- en vaatziekten helemaal niet drastisch doen toenemen, zelfs niet bij diabetici die al een hoger risico lopen.

In werkelijkheid vormen ze een goede bron van eiwitten en micronutriënten die helpen om de gezondheid van ogen, hart en bloedvaten te behouden en onze vet- en koolhydraatinname te reguleren.

De onderzoekers registreerden de gezondheid van het hart en het lichaamsgewicht van 128 mensen met de diagnose ‘vroege tekenen van diabetes’. De helft van de mensen at meer dan twaalf eieren per week, en de andere helft at minder dan twee eieren.

In die tijd kregen beide groepen een afslankprogramma aangeboden. Het gewichtsverlies was vergelijkbaar in beide groepen en markers voor hart- en vaatziekten waren ook hetzelfde.

Zelfs als ze diabetes hebben ‘moeten mensen zich er niet van laten weerhouden om eieren te eten,’ zegt hoofdonderzoeker Nick Fuller, ‘op voorwaarde dat de eieren deel uitmaken van een gezond dieet’.

Bron: Heart, 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651 (China); Am J Clin Nutr, 2018; 107: 921–31 (Australia)
 

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Het laatste nieuws

Gevolgen van een afwezige vader

Opgroeien zonder biologische vader in huis kan in Westerse samenlevingen nadelig zijn voor de seksuele en sociale ontwikkeling van kinderen en jongeren. Er is echter weinig bekend over de gevolgen van vaderafwezigheid in culturen waar deze gezinsstructuur gangbaar is,...

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...