24-09-2020

Een vijfde van coronavirusinfecties asymptomatisch, maar besmettelijk

Ook mensen die geen symptomen van Covid-19 vertonen, moeten worden getest als ze zijn blootgesteld aan het virus, aldus nieuwe richtlijnen van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). CDC is in de Verenigde Staten de organisatie die zich bezighoudt met het opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten.

Deze richtlijn baseert dit instituut op nieuw onderzoek waaruit blijkt dat 20 procent van coronavirusinfecties zonder symptomen verloopt, maar wel besmettelijk is. De CDC meent nu dat iemand ook moet worden getest als hij of zij in nauw contact is geweest met een besmet persoon (binnen 6 meter voor ten minste 15 minuten) ook al heeft diegene geen symptomen. Een afspraak maken voor een coronatest kan in Nederland op dit moment alleen als iemand klachten heeft die kunnen passen bij het coronavirus.

Meestal symptomen

De onderzoekers van de Universiteit van Bern in Zwitserland beoordeelden studies die werden uitgevoerd in de periode maart tot en met juni van dit jaar. Volgens hun bevindingen bleef slechts een geschatte 20 procent van de infecties symptoomvrij. De meeste besmette personen kregen ergens gedurende de besmetting ook de bijbehorende symptomen.

Ze analyseerden 79 studies met gegevens van meer dan 6.000 mensen, waarvan ongeveer 1.300 werden gedefinieerd als asymptomatisch. Maar dit betekende dus niet dat de betreffende personen het virus niet konden verspreiden.

De onderzoekers benadrukken daarom dat een combinatie van preventieve maatregelen, met inbegrip van een goede hand- en ademhalingshygiëne, testen en traceren, isolatiestrategieën en afstand houden cruciaal zal blijven.

Bron: PLoS Med; 2020 Sept; 17(9): e1003346

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws