26-07-2008

Een bedwelmd volk: Amerikaanse tieners aan de antipsychotica

De tieners van Amerika dreigen een verloren generatie te worden, nu zij beheerst worden door krachtige antipsychotica die psychiaters illegaal voorschrijven. Het aantal recepten voor antipsychotica voor kinderen en tieners is de afgelopen tien jaar met 600 procent toegenomen, terwijl deze middelen geen van alle zijn toegestaan voor gebruik beneden achttien jaar.
Psychiaters schrijven voor milde gevallen van ‘tienergedrag’ regelmatig krachtige geneesmiddelen voor, zoals Risperdal (risperidon), dat voor de behandeling van schizofrenie is bedoeld, of Zyprexa (olanzapine), dat bedoeld is voor gevallen van een acute bipolaire stoornis.
Tieners die ‘storend gedrag’ vertonen of die last hebben van ‘stemmingsstoornissen’, hebben de meeste kans een antipsychoticum te krijgen, zo hebben onderzoekers ontdekt. Er zijn zelfs kinderen die deze drugs kregen voorgeschreven, omdat ze een zenuwtic vertoonden.
Vrijwel elk kind en iedere tiener die naar het spreekuur van een psychiater gaat, krijgt als diagnose een of andere ‘psychische stoornis’ en krijgt daarvoor een antipsychoticum voorgeschreven, zo vonden de onderzoekers.
Deze alarmerende toename, die voor de periode 1993-2003 in kaart is gebracht, is te wijten aan het feit dat er een nieuwe generatie antipsychotica beschikbaar is gekomen. Men gaat ervan uit dat deze op de korte termijn minder nadelige effecten hebben, zo stellen onderzoekers.
Toch heeft de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse instantie die de geneesmiddelen reguleert, nog geen van deze middelen goedgekeurd voor kinderen en adolescenten en dus weet niemand hoe veilig het is om ze bij jonge mensen te gebruiken. De psychiaters overtreden in elk geval ook hun ethische gedragscode door deze middelen voor te schrijven.
Helaas heeft geen van deze kinderen psychotherapie aangeboden gekregen als alternatief voor deze middelen4.
4 Arch Gen Psych, 2006; 63: 679-685

 

 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...