04-12-2014

Drie vragen over alcohol

Het zou zomaar kunnen dat uw ideeën over uw drinkgedrag niet kloppen. Zelfs als u de richtlijn voor ‘veilig drinken’ – een of twee glazen alcohol per dag – keurig in acht neemt, kan het toch zijn dat u een drankprobleem hebt.
U kunt uzelf drie vragen stellen om daar achter te komen:
1. Hebt u zich weleens geërgerd aan kritiek op uw drinkgedrag?
2. Hebt u zich ooit slecht of schuldig gevoeld over uw drinkgedrag?
3. Bent u ’s morgens weleens begonnen met alcohol drinken om uw zenuwen de baas te worden of van een kater af te komen?
Hebt u een van deze vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan kunt u maar beter gaan minderen, ook al houdt u zich aan de aanbevolen ‘veilige’ grenzen van één of twee glaasjes wijn per dag.
Mensen die dit soort hoeveelheden drinken, kunnen namelijk op latere leeftijd last krijgen van ernstig geheugenverlies, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Exeter. Mensen die beweren gematigde drinkers te zijn – en zich aan het geldende advies houden – hebben zelfs twee keer zoveel kans op geheugenproblemen als geheelonthouders.
De onderzoekers ontdekten dit nadat ze de gegevens hadden geanalyseerd van 6542 mensen die in 1992 tussen de 51 en 61 jaar oud waren. Bij 164 van hen was in de negentien jaar daarna een flinke achteruitgang in de verstandelijke vermogens of het geheugen te zien. Als mensen in het verleden problemen met alcoholgebruik hadden gehad, bleek hun kans op ernstig geheugenverlies te verdubbelen. Datzelfde gold bij mensen die zich aan de veilige richtlijn hielden. Ofwel: op de verstandelijke vermogens van de onderzochte personen bleken alcoholproblemen in het verleden nauwelijks invloed te hebben.
Het onderzoek wijst erop dat de richtlijnen voor veilig drinken eigenlijk helemaal niet veilig zijn, zegt hoofdonderzoeker Iain Lang. Dagelijks alcohol drinken kan onomkeerbare hersenschade en geheugenverlies veroorzaken.
Bron: American Journal of Geriatric Psychiatry, 2014; 22(10): 1047-1054

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws