31-01-2018

Doorwerken of ziekmelden?

Kent u dat, van die collega’s die zich na een kuchje al ziekmelden. Of van die werkpaarden die maar door blijven gaan. Op dit moment wordt er een hoop geniest en gehoest om ons heen. Bacteriën verspreiden zich en mensen voelen zich wat minder fit. Maar wanneer is het nodig om even goed uit te zieken en wanneer is het nog prima om op werk te verschijnen?

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat vrouwen vaker ziek zijn dan mannen. Vrouwen tussen de 25 en 35 jaar schijnen zich zelfs anderhalf keer zo vaak ziek te melden als mannen. Mogelijk komt dit omdat vrouwen vaker in een bedrijfstak werken met meer verzuim. Zij willen op deze manier voorkomen dat zij patiënten aansteken, meldt Allard van der Beek, hoogleraar Epidemiologie van Arbeid en Gezondheid van het VU medisch centrum. Een andere reden waarom verzuim vaker onder vrouwen voorkomt, is vanwege de thuissituatie, als bijvoorbeeld een kind ziek is.

De gemiddelde werknemer meldt zich 1,1 keer per jaar ziek. De één meldt zich sneller ziek dan de ander. Dit komt onder andere door het verantwoordelijkheidsgevoel van de werknemer. Zo zijn directeuren en leidinggevenden minder vaak ziek en zijn de werknemers bij kleine bedrijven ook minder vaak ziek dan werknemers bij grote bedrijven. Ook kan cultuur en het salaris meespelen. Zo zouden mensen die een goed betaalde baan hebben zich minder vaak ziekmelden.

Ziekmelden of niet?

Soms is het prima om te werken wanneer u zich niet topfit voelt. Echter, soms is het echt nodig om even goed uit te zoeken. Bijvoorbeeld als u flink de griep te pakken heeft en er sprake is van koorts. U wilt natuurlijk niet uw collega’s aansteken. Als u geen griep heeft, zou u volgens van Couvorden, huisarts, prima door kunnen werken. Wel is het dan van belang om aan de hygiëne te denken of kies er bijvoorbeeld voor om vanuit huis te werken als dit mogelijk is. Ga daarnaast voor uzelf na of u door kunt blijven werken bij bijvoorbeeld een knieblessure of andere blessure. Heeft u een actief beroep of een zittend beroep? Heeft u last van uw blessure tijdens het werken of kunt u eigenlijk prima werken?

Ziekteverzuim

Per bedrijf verschilt het wat geoorloofd is wat betreft het verzuim. Vaak is dit opgenomen in het contract. Bij veel organisaties is een verzuim van drie keer per jaar nog geoorloofd. Wanneer het verzuim hoger is, wordt de werknemer vaak voor een gesprek uitgenodigd. Hierin wordt dan nagegaan wat de reden voor het verzuim is. Maar al met al doet Nederland het best goed met een ziekteverzuim van 1,1 keer per jaar.

Bron: RTL Nieuws

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws