01-12-2023

Doorbreek de cyclus: wél in gesprek over menstruatie en overgang

Voor cyclus- en hormoongerelateerde aandoeningen is steeds meer aandacht. Niet voor niets: meer dan de helft van de bevolking krijgt hiermee te maken. Toch ontbreekt het nog vaak aan kennis. Bij vrouwen zelf, maar ook bij zorgprofessionals en werkgevers. Tijd voor verandering.

Om de kennis te vergroten en het taboe te verminderen lanceert de Alliantie Gezondheid op Maat – een samenwerkingsverband van belangenorganisatie WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland – de meerjarige bewustwordingscampagne Doorbreek de Cyclus. Cyclus knipoogt naar menstruatiecyclus die je als rode draad van de campagne zou kunnen beschouwen. 

Wereld Menopauzedag  

Het eerste deel van de campagne werd op Wereld Menopauzedag (18 oktober) gelanceerd en staat in het teken van de overgang. Naar schatting 1,8 miljoen mensen zitten momenteel in deze levensfase. Van hen ervaart 80% overgangsklachten, 20% zelfs zo erg dat het hun leven ontwricht. Stemmingswisselingen, slaapstoornissen (nachtzweten) en gewrichts- en spierklachten kunnen een enorme impact hebben. Toch zoekt minder dan de helft (6 op de 10) van de vrouwen hulp. En hoewel de helft van de mensen met klachten zegt te worden beperkt in hun werk, gaat slechts 3% hierover in gesprek met de werkgever.

Menstruatieklachten

Deel twee van de campagne ging eind november live en richt de spotlights op menstruatieproblemen. Maar liefst 84% van de vrouwen ervaart ongemakken en klachten, blijkt uit onderzoek naar het effect van menstruatieklachten op het dagelijks leven dat in het kader van de campagne werd gedaan. Circa 60% van de ondervraagden geeft aan hierdoor te worden belemmerd. Bijvoorbeeld op het gebied van sport (27%), relatie(s) en seksualiteit (24%), op het werk of de opleiding (19%) en in het gezinsleven (16%).

‘Het hoort erbij’

Van de vrouwen met menstruatieklachten heeft 82% zeer veel last; 59% zelfs al langer dan 5 jaar. Toch zoekt een derde van hen geen hulp van een zorgprofessional, zoals een huisarts, vrouwspecifieke gezondheidskliniek of gynaecoloog. Meestal vanuit het idee dat deze klachten er nu eenmaal bij horen of uit angst om als zeur te worden bestempeld. Dat levert onnodige gezondheidsrisico’s op. Extreme menstruatiepijn of hevig menstrueel bloedverlies (HMB) kunnen worden veroorzaakt door een onderliggend probleem. Denk aan endometriose, waaraan later in de Doorbreek de Cyclus-campagne aandacht wordt besteed.

Op de campagnewebsite van Doorbreek de Cyclus worden per vrouwspecifiek gezondheidsprobleem feiten & cijfers, veelgestelde vragen, ervaringsverhalen, podcasts, boeken, columns, artikelen en andere kennis (bijvoorbeeld voor werkgevers) gebundeld. Kijk op doorbreekdecyclus.nl voor meer informatie.

Uit dezelfde categorie

Richard de Leth; De kracht van preventie

Gezondheid is volgens velen het grootste kapitaal. Toch komen de meeste mensen pas in actie als ze hun gezondheid zijn verloren. Ze doen er dan alles aan om die weer terug te krijgen. Dat is een gemiste kans, omdat we de kracht van preventie niet goed inzetten. Want...

Borstvoeding verlaagt risico op hartziekten

Moeders die gedurende minimaal zes maanden borstvoeding geven, hebben minder kans op hart- en vaataandoeningen. Dit blijkt uit een studie waarvoor 160 vrouwen werden uitgenodigd die eerder in de periode 2015-2017 deelnamen aan de ‘Screening Tests to Predict Poor...

Het laatste nieuws