21-03-2019

Doorbraak voor opsporen fibromyalgie

Onderzoekers van de Ohio State University hebben een methode gevonden, waarmee fibromyalgie kan worden opgespoord. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Journal of Biological Chemistry.

De ontdekking kan een doorbraak zijn in de zorg. ‘Dit brengt ons dichter bij een bloedtest dan we ooit zijn geweest’, zegt hoofdonderzoeker Kevin Hackshaw van de Ohio State’s College of Medicine en reumatoloog aan het Wexner Medical Center.

Veel mensen met chronische pijnklachten en vermoeidheid hebben bij fibromyalgie mogelijk een verkeerde diagnose of helemaal geen diagnose, waardoor zij ook niet de juiste zorg krijgen. Door activiteit in het bloed te meten, kan fibromyalgie met bijna 100 procent nauwkeurigheid van andere chronische pijnaandoeningen onderscheiden worden.

Patronen

Onderzoekers onderzochten bloedmonsters van tientallen deelnemers met een techniek genaamd vibrationele spectroscopie. Hiermee kan het energieniveau van moleculen gemeten worden. Wetenschappers ontdekten duidelijke patronen die consistent de bloedmonsterresultaten van fibromyalgiepatiënten bepaalden.

Behandeling

Hoewel fibromyalgie momenteel ongeneeslijk is en de behandeling beperkt is tot lichaamsbeweging, voorlichting en antidepressiva, heeft een accurate diagnose veel voordelen, volgens Hackshaw. ‘Andere ziekten kunnen uitgesloten worden. Daarnaast geeft de uitkomst bevestiging aan patiënten. Hun symptomen zijn niet ingebeeld. Vanaf dat punt kunnen artsen gaan begeleiden en op zoek naar een geschikte behandeling.’

Gebruik test

De studie is gedaan onder 50 mensen met de diagnose fibromyalgie, 29 patiënten met reumatoïde artritis, 19 mensen met artrose en 23 met de auto-immuunziekte lupus. De volgende stap is een klinisch onderzoek op grotere schaal. Per ziektebeeld willen de wetenschappers 150 tot 200 mensen onderzoeken. Het doel is dat de test wereldwijd over vijf jaar kan worden uitgevoerd.

Bron: Medicalxpress

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws