Doorbraak in reumatherapie: stimulering van de nervus vagus

Er is een baanbrekende behandeling gevonden die zou kunnen werken bij reumatoïde artritis en andere chronische ontstekingsziekten.
Het stimuleren van de nervus vagus, een van de langste zenuwen in het lichaam, die zich uitstrekt van de hersenen tot in de buik, vermindert reumatische klachten en verlaagt de biomarkers voor de ziekte. Ook andere chronische ontstekingsgerelateerde ziekten zouden behandeld kunnen worden met elektrostimulatie van de nervus vagus, aldus onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University.

Zij testten een nieuw apparaat, de MicroRegulator, op een groep van 14 reumapatiënten bij wie de gangbare behandeling niet aansloeg. Zij werden 12 weken lang vier keer per dag behandeld met het apparaat of met een ‘nep’-apparaat. Aan het eind van de proef meldden degenen die met het echte apparaat waren behandeld de beste uitkomsten, met een tot 30 procent lagere score op de biomarkers. Zij zeiden ook dat hun klachten waren afgenomen.

Meerdere toepassingen

‘Dit is een zeer opwindende ontwikkeling. Bij veel reumapatiënten werkt de gangbare behandeling niet, of ze verdragen die niet. Deze resultaten openen de deur voor een nieuwe aanpak voor de behandeling van niet alleen reuma, maar ook andere chronische ontstekingsziekten,’ zegt professor Thomas Dörner, voorzitter van het EULAR-Congres 2019 (European League Against Rheumatism), waar de ontdekking wereldkundig werd gemaakt.

EULAR 2019 conference, Madrid, June 14, 2019

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws