30-11-2023

Dit is de invloed van koffie en thee op je mentale welzijn

In de drukke wereld van vandaag is stress voor veel mensen niet onbekend. Hiervoor zoeken veel mensen naar hulpbronnen voor hun mentale gezondheid, bijvoorbeeld om beter te ontspannen of te focussen. Twee van de populairste drankjes, koffie en thee, kunnen hierbij helpen. Van extra alertheid tot ultieme rust, laten we eens nader bekijken hoe deze brouwsels je geestelijke gezondheid beïnvloeden.

De kracht van koffie

Koffie, vooral met een dosis cafeïne, stimuleert focus en alertheid. Het kan dus helpen bij vermoeidheid, handig als je na een zware nacht moet werken of vroeg op moet voor de kids. Naast de cafeïne is even de benen strekken en de nodige beweging vaak fijn. Het is dus geen slecht idee om een paar keer per dag de koffieautomaat te bezoeken. Niet alleen voor een welverdiende korte pauze, maar ook zodat je gefocust en gezond de dag doorkomt.

Ontspannen met een kop thee

Aan de andere kant hebben we thee: een drank die vaak wordt geassocieerd met rust en ontspanning. Thee bevat theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn kalmerende effecten. Theanine bevordert de aanmaak van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die angst vermindert en ontspanning bevordert. Hierdoor kan thee drinken helpen om stress te verminderen en een gevoel van rust te creëren.

Verschillende soorten thee bevatten daarnaast ook cafeïne, waardoor bijvoorbeeld zwarte thee ook kan helpen met extra focus. Door het grote aanbod aan theesoorten met verschillende effecten kan thee op allerlei manieren helpen om jouw (mentale) gezondheid op peil te houden.

Een momentje voor jezelf

Naast de biochemische effecten van cafeïne en theanine, mogen we de psychologische aspecten van het drinken van koffie en thee niet over het hoofd zien. Het nemen van een pauze om van een warme kop koffie of thee te genieten, kan dienen als een ritueel van zelfzorg en mindfulness. Dit moment van rust biedt de gelegenheid om even uit de hectiek van het dagelijkse leven te stappen, te reflecteren en te ontspannen.

Thee en koffie op de werkvloer

Op de meeste kantoren is er thee en koffie beschikbaar. De thee- of koffieautomaat is niet alleen een geliefde ontmoetingsplaats waar collega’s hun weekenden kunnen bespreken, maar ook een moment van rust tijdens een stressvolle werkdag. Informele gesprekken en pauze van stressvolle momenten met een warme kop thee of koffie hebben dus een positieve invloed op de werksfeer en kan zelfs helpen verzuim onder werknemers te verminderen. Voor werkgevers is het daarom belangrijk om op kantoor een fijne, informele ontmoetingsplaats of koffiehoek te creëren.

Helaas is dit natuurlijk niet dé manier om verzuim te verminderen. Ook als je een koffiehoek hebt, is er natuurlijk altijd een kans op verzuim onder werknemers.

Burnout is bijvoorbeeld de meest voorkomende oorzaak van langdurige uitval van medewerkers. Met oorzaken zoals werk/privé balans, hoge werkdruk, financiële stress door de oplopende prijzen, stress door mantelzorg voor naasten. Bij verzuim komt er veel op werkgevers af. Zowel in kosten als wettelijke verplichtingen voor de re-integratie. Werkgevers sluiten daarom vaak een verzuimverzekering af.

Positieve effecten van koffie en thee

Koffie en thee hebben dus veel positieve effecten op je mentale gezondheid. Wanneer je aan het werk bent, maar ook als je andere plannen hebt op de dag, kan het zorgen voor stressverlichting en een goede focus. Drink bij voorkeur je koffie en thee zonder suiker, aangezien dit juist een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Uit dezelfde categorie

Lablek Wuhan nóg waarschijnlijker

Trouwe lezers van Medisch Dossier weten dat er veel aanwijzingen zijn dat de oorsprong van de coronapandemie is te vinden in het lab in Wuhan (China). Maar dat de ‘lablek-hypothese’ vanaf het begin fanatiek is weggedrukt door belanghebbenden. In een eerdere editie...

Het laatste nieuws