24-11-2021

Dit gaat er veranderen aan je zorgverzekering 2022

*In samenwerking met Independer.

In 2022 gaan we weer meer betalen voor onze zorgverzekering. Hoeveel precies, verschilt per zorgverzekeraar. Maar bij de meeste partijen gaat de zorgpremie met een paar euro per maand omhoog. Gelukkig is er ook nog goed nieuws: de dekking van de basisverzekering wordt namelijk iets uitgebreider. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering 2022.

1) Zorgpremie met ruim 40 euro per jaar omhoog

De zorgpremie gaat dus omhoog. Dat heeft een paar oorzaken: de salarissen in de zorg stijgen, er zijn steeds betere medicijnen en behandelingen beschikbaar en we worden met z’n allen gemiddeld ouder, waardoor we meer zorg nodig hebben. De premiestijging had nog hoger kunnen zijn, maar het ministerie van Volksgezondheid biedt verzekeraars een compensatie voor de extra kosten vanwege de coronapandemie om dit te voorkomen.

De exacte zorgpremie wordt altijd door de zorgverzekeraars zelf bepaald, uiterlijk op 12 november. Bekijk dus goed hoe het bij jouw zorgverzekeraar zit en wat dit voor je eigen situatie betekent.

2) Meer vergoedingen in de basisverzekering

Iedereen die in Nederland woont en werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg. Denk aan een bezoek aan de huisarts of een opname in het ziekenhuis. In 2022 wordt het basispakket met een paar vergoedingen uitgebreid:

  • Herstelzorg corona: op dit moment heb je al recht op extra behandelingen fysiotherapie, ergotherapie, dieetadvies en logopedie als je corona hebt gehad. Deze vergoedingen blijven tot in ieder geval augustus 2022 onderdeel uitmaken van het basispakket. Lees hier meer over het coronavirus.
  • Maak je thuis gebruik van mechanische ademhalingsondersteuning? Dan kun je de kosten voor het energieverbruik bij je zorgverzekeraar declareren.

3) Geen stijging van het eigen risico

Het huidige (demissionaire) kabinet heeft besloten dat het eigen risico in 2022 gelijk blijft. Dat betekent dat je, net als de afgelopen jaren, maximaal 385 euro betaalt voor de meeste zorgkosten uit de basisverzekering. Wel kun je het eigen risico vrijwillig verhogen, waarmee je korting krijgt op de zorgpremie. Dit kan in stappen van honderd euro, tot maximaal 885 euro. De korting kan oplopen tot zo’n 300 euro per jaar.4) Zorgtoeslag gaat omhoog

De maandelijkse zorgpremie is voor sommige mensen een flinke kostenpost. Als tegemoetkoming hiervoor, biedt de overheid zorgtoeslag aan. En die gaat volgend jaar ook iets omhoog. Of je recht hebt op zorgtoeslag, kun je bekijken op de website van de Belastingdienst. Dit hangt voornamelijk af van je jaarlijkse inkomen.

Zorgverzekering 2022 vergelijken en afsluiten

Je kunt vanaf 13 november zorgverzekeringen vergelijken en een nieuwe verzekering afsluiten voor 2022 met bijvoorbeeld deze zorgvergelijker. Daar heb je de tijd voor tot en met 31 december, klokslag 0.00 uur. Je oude zorgverzekering wordt dan opgezegd door je nieuwe verzekeraar.

Heb je nog iets meer tijd nodig om een keuze te maken? Zeg dan zelf je huidige zorgverzekering op voor 31 december. Dan kun je namelijk ook nog in januari 2022 overstappen. De nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat je in de tussentijd niet voor zorgkosten verzekerd bent.

 

 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws