13-03-2019

Digitale regie over eigen zorg

In 2020 wil de Nederlandse overheid meer eigen regie voor patiënten gerealiseerd hebben. Een digitale omgeving waar de patiënt meer informatie en zeggenschap krijgt, moet dit mogelijk maken. De koppeling van gezondheidsgegevens heeft een enorme potentie voor het bijdragen aan een betere en meer gepersonaliseerde zorg. Maar om het systeem werkend te krijgen voor 2020, moet er nog een hoop gebeuren. Toch kunt u er nu zelf al mee aan de slag.

Er zijn al meerdere zorgaanbieders die met een goed werkende digitale omgeving werken. Reumazorg Zuidwest Nederland (RZWN) is een goed voorbeeld van een zorgaanbieder die de stap in de richting van meer digitale regie heeft gezet. Hun systeem biedt een compleet dossier, waarin alle zorgverleners, uiteenlopend van ziekenhuizen, behandelcentra, huisarts, paramedici tot apotheken, informatie kunnen delen met de patiënt en elkaar.

Apps voor gezondheid

Zelf kunt u ook al aan de slag. Denk aan apps die bijhouden hoeveel calorieën je binnenkrijgt, wat voor voeding je neemt of je hartslag meten. Zulke apps zitten vaak al standaard op smartphones en daarnaast zijn tal van uitbreidingen verkrijgbaar. Onder andere het Rode Kruis heeft een app waarin EHBO tips staan, maar er is ook een app die je herinnert om je medicijnen in te nemen. De apps zijn bovendien erg populair: bijna twintig procent van de Nederlanders maakt gebruik van apps om gezondheid te monitoren, meldt UnitedConsumers.

Voorzichtigheid geboden

De apps bieden een houvast, die goed kan helpen bij het monitoren van uw gezondheid, maar er is een kanttekening. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van de gezondheid-apps. Onderzoekster Maartje Niezen van het Rathenau Instituut stelt het als volgt: ‘De normen, ingebouwd in deze apps of platforms, komen niet altijd overeen met de (laatste) medische richtlijnen. Algoritmen, gekoppeld aan gezondheidsgegevens, nemen voor ons beslissingen op basis van analyses die niet transparant zijn.’ Niet blind varen op de adviezen in de apps dus.

Tot de digitalisering van de zorg in 2020 zijn we, naast instanties als RZWN, nog even afhankelijk van slimme apps op onze telefoon. En ook daar dienen we nog wel zelf de regie te houden, de digitale regie, dat dan weer wel.

Bro: Sociale vraagstukken.nl

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws