11-06-2018

Deze vetzuren mogen niet ontbreken bij een gezonde darmflora

Niet alleen zijn omega-3 vetzuren belangrijk voor het gezond houden van hart en bloedvaten en voor een betere concentratie, ook blijken deze vetzuren van belang voor een gezonde darmflora.

Hippocrates stelde al dat ziekten in de darmen beginnen. Dit is inmiddels herontdekt. Zo blijkt voeding een grote impact op de darmflora te hebben, waarbij probiotica niet mogen ontbreken.

Ook andere stoffen zijn belangrijk voor een optimale darmflora, zoals omega-3 vetzuren. Een gezonde darmflora is van belang voor een gezond immuunsysteem en de vertering van voedsel. Tevens worden de productie van vitamines en de stofwisseling van chemische stoffen beïnvloed door de darmflora en beschermt deze tegen de groei van pathogene bacteriën. Wanneer deze bacteriën in disbalans zijn, kunnen er ziekten optreden.

Kiezen voor een mediterrane voeding

Vetzuren brengen gunstige veranderingen teweeg in de samenstelling van de bacteriën die in de darmen voorkomen. Dit komt onder andere omdat omega-3 vetzuren zorgen voor een toename van het soort darmbacterie dat butryraat produceert. Om deze positieve verandering in werking te stellen is het dan ook belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen, bijvoorbeeld via vis. Bepaalde soorten vis bevatten de goede verhoudingen eicosapentaeenzuur (EPA)/docosahexaeenzuur (DHA) en tevens meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren, ook wel omega-3 PUFA’s genoemd.

Deze meervoudig onverzadigde vetten verlagen de kans op een plotselinge hartaanval, overlijden, hartaandoeningen, ontstekingen en neurodegeneratieve en neuropsychische ziekten. Het is gebleken dat een mediterrane voeding gunstig is voor een gezonde darmflora. Deze voeding bevat naast vis ook veel groenten, fruit en olijfolie.

Al na twee weken…

Wanneer gekozen wordt voor een omega-3 vetzuurrijke voeding is al na twee weken een toename te zien van butyraat-producerende bacteriën. Het gevolg van deze toename is dat de productie van boterzuur toeneemt, dat ook een belangrijke rol speelt in het gezond houden van de darmen.

De omega-3 vetzuren kunnen dan ook een gunstig effect hebben voor mensen die kampen met niet-overdraagbare chronische ziekten. Daarnaast blijken omega-3 vetzuren een positief effect op de geestelijke gesteldheid te hebben; zo zouden angst en depressie minder worden bij een voeding met voldoende omega-3 vetzuren.

Bron: goedgezond.info

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws