13-03-2024

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer meubels, woondecoratie, muren en vloeren.

 Een team tabaksonderzoekers onder leiding van Ashley Merianos (Universiteit van Cincinatti) onderzocht de oppervlakken in huizen waar kinderen wonen en waar gerookt wordt. De bevindingen waren verontrustend. In alle huizen werd nicotine gevonden en in bijna de helft werd NNK gevonden, een kankerverwekkende stof uit tabak.

Zorgwekkende bevindingen
Het NNK-gehalte op oppervlakken was vergelijkbaar met het niveau in opgezogen stof. Dit betekent volgens Merianos dat oppervlakken en stof vergelijkbare bronnen zijn van blootstelling aan derdehands rook voor kinderen. ‘Dit is van cruciaal belang en zorgwekkend,’ zegt Merianos, ‘want NNk wordt beschouwd als het krachtigste carcinogeen voor tabak-gerelateerde vormen van kanker.’

De oppervlakken van huizen van huishoudens met lagere inkomens bleken hogere concentraties NNK en nicotine te bevatten. Ook werden hogere concentraties NNK en nicotine aangetroffen op oppervlakken van huizen waar roken binnenshuis was toegestaan.

Rookverbod binnenshuis niet voldoende

Toch werden NNK en nicotine ook aangetroffen in huizen waar binnenshuis niet werd gerookt. Dit benadrukt volgens Merianos nog eens hoe hardnekkig vervuilende stoffen zich kunnen hechten aan oppervlakken in huizen waar kinderen wonen. ‘Dit onderzoek benadrukt dat een rookverbod binnenshuis kinderen en hun gezinnen niet volledig beschermt tegen de gevaren van tabak,’ voegt ze eraan toe.

Ashley Merianos is universitair docent bij de School of Human Services van de Universiteit van Cincinatti. Ze heeft veel ervaring in epidemiologie en preventie van middelengebruik, vooral van tabak. Daarnaast heeft ze veel klinisch en translationeel onderzoek gedaan op het gebied van kindergeneeskunde. Translationeel onderzoek vormt de vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar toepassing in de praktijk.

Bronnen:

1 https://www.uc.edu/news/articles/2024/01/thirdhand-smoke-study-led-by-uc-tobacco-researcher-ashley-merianos.html
2 DOI: 10.1038/s41370-023-00629-8

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...